Uniunea Europeană va desfășura, luni, pe 21 noiembrie, o reuniune de urgenţă cu preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, şi premierul din Kosovo, Albin Kurti, cu scopul de a discuta despre relaţiile tot mai tensionate între Belgrad şi Priștina, a relatat agenția de presă Reuters.

O neînțelegere legată de plăcuţele de înmatriculare auto a amplificat tensiunile între Serbia și Koosovo

„Convoc mâine o reuniune de urgenţă a Dialogului Belgrad-Pristina cu prim-ministrul @albinkurti şi preşedintele @predsednikrs”, a scris duminică seara, pe 20 noiembrie, pe Twitter, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

O neînțelegere dintre cele două țări, care durează de aproape doi ani, legată de plăcuţele de înmatriculare auto, a amplificat tensiunile între Serbia şi fosta sa provincie Kosovo, care şi-a declarat unilateral independenţa în anul 2008.

Mai multe sute de ofiţeri de poliţie, procurori şi funcţionari publici, care fac parte din minoritatea sârbă din Kosovo şi-au părăsit locurile de muncă în luna noiembrie pentru a protesta, astfel, faţă de un ordin intrat în vigoare la 1 noiembrie care le cere să-şi înlocuiască vechile plăcuţe de înmatriculare auto, acestea fiind încă din anii ’90, când Kosovo era parte a Serbiei, cu plăcuţe de înmatriculare ale „Republicii Kosovo”.

Procesul de aderare al Serbiei la Uniunea Europeană este blocat din cauza conflictelor repetate cu Priștina

În jur de 10.000 de etnici sârbi din Kosovo au fost afectați de ordinul intrat în vigoare la 1 noiembrie. Alţi aproximativ 40.000 de sârbi, care locuiesc în regiunile Kosovei populate majoritar de etnici albanezi, dețin plăcuţe de înmatriculare emise de Priștina.

Guvernul de la Kosova a anunţat că va introduce amenzi pentru şoferii sârbi care folosesc vechile plăcuţe de înmatriculare de dinainte de independenţă. Astfel, li se va confisca vehiculele cărora nu le-a fost schimbat numărul de înmatriculare până la 21 aprilie 2023.

Atât Serbia, cât şi Kosovo își propun să adere în viitorul apropriat la Uniunea Europeană şi au convenit, în contextul procesului de aderare, să-şi rezolve problemele bilaterale restante şi să-şi normalizeze relaţiile.

Serbia a primit în anul 2012 statutul de candidat oficial la aderarea la UE, în timp ce Kosovo este „candidat potenţial”. Le momentul de față, procesul de aderare al Serbiei la Uniunea Europeană este blocat din cauza conflictelor repetate cu Priștina.