Liderul nord-coreean Kim Jong-un (36 de ani) s-ar afla în „în stare vegetativă” în urma unei operaţii cardiovasculare eşuate, potrivit echipei medicale care se ocupă în prezent de dictatorul din Coreea de Nord, susţine mass-media japoneză, potrivit Adevărul.

Totuși, știrea japoneză despre „starea vegetativă” în care se regăseşte Kim Jong-un este doar una dintre numeroasele ştiri care au început să circule pe măsură ce speculaţiile asupra sănătăţii lui Kim continuă să crească. Unele rapoarte susţin că dictatorul este în stare bună de sănătate şi a fost observat făcând o plimbare în Wonson.

Surse medicale au arătat că, în timpul unei vizite în mediul rural, înainte de operaţia din 12 aprilie, Kim Jong-un şi-a dus mâna la piept şi a căzut la pământ. La spital, un medic nord-coreean ar fi efectuat o intervenţie chirurgicală cardiovasculară, dar au existat o serie de complicaţii din cauza obezităţii ereditare a dictatorului şi a lipsei de experiență a medicului.

Aceste lucruri i-ar fi provocat lui Kim Jong-un o stare vegetativă. Ultima apariţie publică a lui Kim a fost pe 11 aprilie, dar speculaţiile asupra sănătăţii sale au demarat când când a ratat sărbătorirea zilei de naştere a regretatului său bunic, una dintre cele mai semnificative sărbători din Coreea de Nord.

Daily NK, un site web din Seul, a raportat la începutul acestei săptămâni că Kim Jong Un se reface după ce a fost supus unei proceduri cardiovasculare pe 12 aprilie. Oficialii guvernului sud-coreean și un oficial chinez au contestat rapoartele care sugerează că Kim era în stare gravă după operație. Oficialii sud-coreeni au declarat că nu au detectat semne de activitate neobișnuită în Coreea de Nord.

Joi, președintele SUA, Donald Trump, a negat rapoartele privind sănătatea lui Kim. “Cred că raportul a fost incorect”, a declarat Trump reporterilor, dar a refuzat să spună dacă a luat legătura cu oficialii nord-coreeni.

Vineri, o sursă sud-coreeană a declarat pentru Reuters că liderul nord-coreean este în viață și probabil că își va face apariția în public în curând. Un oficial apropiat serviciilor de informații din SUA a spus că se știa despre Kim că are probleme de sănătate, dar că nu există motive pentru a crede că este grav bolnav sau că nu poate să reapară în public.

Coreea de Nord este una dintre cele mai izolate țări din lume, iar sănătatea liderilor săi este tratată ca o problemă de securitate a statului. Mass-media de stat din Coreea de Nord a emis cele mai recente informații despre Kim pe 11 aprilie, când acesta a prezidat o întâlnire, dar nu i-a confirmat participarea la un eveniment care marca ziua de naștere a bunicului său, Kim Il Sung, pe 15 aprilie, un important eveniment aniversar în Coreea de Nord.

Kim, 36 de ani, a mai dispărut din mass-media nord-coreeană. În 2014, a lipsit mai bine de o lună, iar televiziunea de stat l-a prezentat mai târziu mergând șchiopătat. Speculațiile despre sănătatea sa au fost influențate de faptul că fumează mult, de creșterea în greutate de la preluarea puterii și din cauza istoricului problemelor cardiovasculare din familie.

Când tatăl lui Kim Jong Un, Kim Jong Il, a suferit un accident vascular cerebral în 2008, presa sud-coreeană a raportat la acea vreme că medici chinezi au fost implicați în tratamentul său, împreună cu medici francezi.