Este alertă de sănătate la nivel european, după ce roșiile cherry ar fi provocat un focar de salmonella în 13 țări europene încă din august 2022, îmbolnăvind aproape 100 de persoane. Situația a fost semnalată de către Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, ale cărui cercetări sugerează că roșiile cherry ar fi cauza infecției. Până acum însă, nu s-au găsit dovezi microbiologice care să confirme această ipoteză. S-au raportat 92 de cazuri până în iulie 2023, printre care, din păcate, și un deces.

Cazuri de salmonella au fost raportate în mai multe țări europene

Cazuri de salmonella au fost raportate în Austria, Belgia, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Țările de Jos, Norvegia, Suedia, Regatul Unit și Statele Unite. Primul caz a fost raportat în Franța, în august 2022, iar cel mai recent în Suedia, în luna iulie a acestui an. Cele mai multe cazuri au avut loc între octombrie 2022 și martie 2023, numărul de țări expuse scăzând în decembrie 2022. Numărul de infecții noi este, din fericire, scăzut.

Cazurile raportate în Austria, Germania, Franța și Suedia au indicat că roșiile cherry ar putea fi cauza infecției. Tulpina de focar cu rezistență genetică la chinolone a fost detectată în Franța, într-o farfurie de salată mixtă, preparată pe data de 17 august 2022. Urmele roșiilor cherry din Austria și cele ale salatei din Franța au dus la angrosiști din Germania, Țările de Jos și Spania, precum și la cultivatorii de tomate din Țările de Jos, Spania și Maroc.

Totuși, din cauza lipsei de dovezi microbiologice, nu s-a putut confirma că aceste companii și producători sunt surse de infecție și/sau puncte de contaminare, potrivit ziarulromanesc.de.

Care sunt simptomele bolii

Salmonella poate fi găsită la o multitudine de animale, oamenii contractând-o prin consumul de alimente crude, insuficient gătite sau contaminate. De obicei, simptomele apar la 12 până la 36 de ore după ingerarea acestora și includ febră, diaree, dureri abdominale, greață și vărsături. În cele mai multe cazuri, simptomele se tratează în câteva zile, nefiind necesar tratamentul cu antibiotice. Cu toate acesta, în unele cazuri, poate fi chiar mortal.

Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC) îndeamnă autoritățile de sănătate publică să mențină o colaborare strânsă cu autoritățile de siguranță alimentară din țările afectate. Cooperarea dintre instituții este esențială pentru a identifica sursa de infecție și pentru a lua măsurile necesare.