Atacurile cu drone contra a două instalaţii petroliere în Arabia Saudită au provocat oprirea „temporară” a producţiei acestora, lucru care a afectat aproape jumătate din producţia gigantului petrolier naţional Aramco, a anunţat sâmbătă ministrul saudit al Energiei, citat de AFP.

Atacul „a condus la suspendarea provizorie a producţiei la siturile Abqaiq şi Khurais”, a declarat ministrul saudit al energiei, prinţul Abdulaziz bin Salman, într-un comunicat dat publicităţii de agenţia de presă SPA.

Acest atac a provocat întreruperea producţiei de 5,7 milioane de barili de ţiţei, adică în jur de 50% din producţia totală a Aramco, a adăugat el.

„Statele Unite condamnă ferm atacul contra infrastructurii importante energetice. Acţiuni violente contra zonelor civile şi a infrastructurii vitale pentru economia mondială nu fac decât să agraveze conflictele şi neîncrederea”, a punctat Casa Albă după un apel telefonic între prinţul moştenitor Mohammed ben Salmane şi Donald Trump.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a fost şi mai explicit: „Iranul a lansat un atac fără precedent contra aprovizionării energetice mondiale”. „Facem apel la toate ţările pentur a condamna public şi fără echivoc atacurile Iranului. Statele Unite vor lucra cu partenerii şi aliaţii noştri pentru a asigura aprovizionarea pieţelor energetice şi pentru ca Iranul să dea socoteală pentru agresiunea sa”, a adăugat Pompeo.

Echipele de securitate de la Aramco au intervenit pentru stingerea incendiilor la Abqaiq şi Khurais.

O anchetă a fost deschisă şi autorităţile au întărit securitatea în jurul celor două situri vizate, împiedicând jurnaliştii să se apropie, potrivit AFP.