Românii din vestul țării au probleme cu locul de muncă. Mii de oameni vor rămâne şomeri după ce mai multe companii au anunţat că se retrag şi mută producţia în afara ţării. Potrivit Digi24, anul acesta numai în Timiş au fost închise două mari fabrici. Investitorii străini au dat vina pe taxe dar și pe lipsa unei mâini de lucrru profesioniste. În Arad, o firmă se va închide, iar o a doua este pe cale de a pleca din România. 275 de angajaţi ai companiei care producea lenjerie intimă la fabrica din Curtici au fost anunţaţi, la sfârşitul anului trecut, că îşi vor pierde locurile de muncă. Timp de 18 ani totul a funcţionat foarte bine, însă de ceva vreme afacerea nu a mai fost rentabilă, au explicat reprezentanţii companiei. Într-un răspuns oferit postului de televiziune, cei de la firmă spun că s-a ajuns la o asemenea situaţie din cauza producţiei în scădere, a creșterilor salariale și a deficitului de forță de muncă. Toate acestea au redus competitivitatea. Mai mult, s-a decis ca producția să fie relocată la o fabrică deținută de companie în Vietnam. De vină pentru plecarea investitorilor străini este şi infrastructura deficitară. „Ni s-a solicitat să intervenim asupra drumurilor transfrontaliere pentru a putea fi adusă forţă de muncă şi din Ungaria în zonele industrial ale Aradului. Am accesat un program de 13,8 milioane de euro, iar de anul trecut am început modernizarea de drumuri transfrontaliere care se va încheia anul viitor”, a spus Andrei Ando, director CJ Arad. O altă companie din judeţul Arad este pe picior de plecare. Firma din domeniul automotive şi-ar putea muta liniile de producţie în Ungaria. 300 de angajaţi ar urma să fie disponibilizaţi. Pierd şi oamenii, dar şi bugetele locale.

Primarul de la Curtici, Bogdan Ban, a explicat consecințele dezastruoase ale unor astfel de acțiuni. „Noi pierdem foarte mulţi bani. Este o lovitură foarte, foarte grea pentru comunitatea locală din Curtici”, a comentat primarul.

Compania elveţiană Rieker care avea o fabrică de încălţăminte cu 700 de angajaţi, la Lugoj, şi-a anunţat retragerea. Şi Nestle a confirmat că pleacă din Timişoara în primăvară. 400 de oameni rămân şomeri.

În total, în 2019, peste o mie de oameni vor fi în căutarea unui loc de muncă în vestul ţării.

 

 


Te-ar putea interesa și: