Actualul președinte al Poloniei, Andrej Duda candidează pentru al doilea mandat. Acesta a fost la Washington, unde a primit încurajările președintelui american, Donald Trump. Acesta din urmă îl consideră pe președintele polonez drept un aliat european important.

Potrivit ultimelor sondaje, Duda ar urma să obţină cu uşurinţă o victorie în primul tur, duminică, însă are doar 50% şanse în turul doi, la 12 iulie, probabil împotriva rivalului său liberal Rafal Trzaskowski, primarul Varşoviei.

Tensiuni cu Uniunea Europeană

Din 2015, de când este la putere, Andrej Duda a alimentat tensiuni cu UE şi exercitat multiple presiuni prin intermediul unor întreprinderi şi publicaţii publice.

Pentru Polonia, un al doilea mandat de cinci ani al lui Duda ar putea permite PiS să efectueze modificări şi mai controversate, iar înfrângerea sa ar pune în pericol influenţa partidului.

Există puţine îndoieli cu privire la cine va câştiga la Godziszow, un sat somnolent şi relativ sărac din estul Poloniei, cu 2.200 de suflete.

Aproape 90% dintre alegători au susţinut PiS în alegerile legislative din noiembrie – cel mai bun rezultat al formaţiunii la nivel naţional.

”Aş da PiS nota 20 din 20 pentru cheltuielile sale sociale”, declară pentru AFP Magda Ciupak, în vârstă de 33 de ani, o profesoară de engleză, consilieră locală şi mama a doi copii.

”În calitate de conservatoare, pentru mine contează mult ca preşedintele Duda să fie un catolic mândru – unul de-ai noştri”.

Pandemia de coronavirus a amânat votul

Prevăzut iniţial în mai, scrutinul a fost amânat din cauza pandemiei noului coronavirus, soldată cu 33.000 de infectări şi peste 1.400 de morţi în Polonia, o ţară cu 38 de milioane de locuitori.

Secţiile de votare urmează să fie deschise duminică de la ora locală 7.00 (8.00, ora României) şi până la ora locală 21.00 (22.00, ora României).

Rezultatele unui exit-poll realizat în secţiile de votare vor fi anunţate imediat după închiderea urnelor.