Dan Barna a explicat că, după alegerile din 6 decembrie, există perspectiva unei coaliţii PNL-USR PLUS. Președintele USR a explicat că relaţia cu liberalii este una „principială”, deoarece USR PLUS critică măsurile precum pensiile speciale pentru primari, conform agerpres.ro

Care este miza alianţei

„Ideea că vom avea alegeri pe 6 decembrie, iar pe 8 preşedintele va nominaliza un premier, în funcţie de rezultatul alegerilor – sper să fie Dacian Cioloş – şi apoi, în două zile, gata, avem guvern, nu cred că e una foarte realistă”, a transmis Dan Barna într-un interviu acordat pentru sursa menționată.

Conform celor spuse de către Dan Barna, „nu a existat nicio târguială pe ministere”.

În ce priveşte semnarea pactului pentru sănătate, propus de PSD, Barna consideră că social-democraţii „trebuie să stea mult timp în opoziţie pentru a avea justificarea morală să propună orice fel de pact legat de vreun domeniu, cu atât mai puţin sănătatea”.

Acesta mai precizează că USR va răspunde solicitării Asociaţiei Evoluţie în Instituţie, privind publicarea salariilor angajaţilor, menţionând că întârzierea a fost determinată de o „decizie a vechii structuri de management intern”.

Interviul acordat de către Dan Barna

Dan Barna a vorbit despre declarațiile făcute de senatorul USR Mihai Goţiu, care a prezentat recent câteva obiective legate de mediu, din programul de guvernare al Alianţei, arătând că acestea sunt condiţii pentru ca USR PLUS să fie partener într-o viitoare coaliţie.

„Mihai a prezentat o parte dintre angajamentele noastre pe mediu şi obiectivele pe care USR PLUS le are în programul său de guvernare în ceea ce priveşte mediul. Evident că sunt şi celelalte: sunt opt piloni definitorii pentru programul de guvernare al USR PLUS, de la o România fără hoţie, la o Românie fără birocraţie, la o Românie care are educaţie şi sănătate care funcţionează, condiţii de trai… Sunt mai multe elemente.

Evident că acele angajamente pe care USR PLUS le prezintă şi le are în dezbatere în acest moment sunt temele cu care vom începe discuţiile pentru un eventual guvern de coaliţie după alegeri, în funcţie de decizia cetăţenilor”, a spus Dan Barna.

De asemenea, acesta a fost întrebat la care dintre cele 40 de măsuri pe care USR PLUS le-a anunţat nu este dispus să renunţaţi sub nicio formă.

„Toate acele măsuri sunt importante pentru noi şi discuţia va fi legată, cumva, de calendarul pe care îl avem în vedere pentru îndeplinirea acestor măsuri. De exemplu, referendum pentru „Fără penali în funcţii publice” va trebui să se întâmple. Este un angajament pe care l-am luat faţă de România, susţinut de un milion de cetăţeni ai României. Deci, putem să o privim şi ca pe o condiţie, dar este o realitate politică obiectivă care trebuie să fie finalizată şi va fi cu siguranţă finalizată în momentul în care USR PLUS va intra la guvernare şi vom avea o majoritate în Parlament”, a răspuns președintele USR.

Dan Barna a abordat subiectul evaluărilor de etapă, în eventualitatea unei coaliţii PNL-USR PLUS.

„Categoric da. Abordarea diferită pe care USR PLUS o are în vederea acestei viitoare coaliţii este tocmai aceasta în care miza sau prioritatea nu sunt monitorizarea ministrului X sau Y, ci pur şi simplu monitorizarea respectării acestor angajamente – cele 40, o parte dintre ele, vom vedea cum se vor aşeza în programul final de guvernare – şi evaluarea la nivel de trei luni, de şase luni.

Da, vor exista astfel de evaluări. Şi nu vor fi doar referitoare la viitorii miniştri ai USR PLUS. Va fi o evaluare a performanţei întregului guvern. Pentru că asta este logica acestei coaliţii – să începem să facem reformele în România, pentru că prioritatea şi marea miză a alegerilor de pe 6 decembrie, pentru România, este capacitatea şi aşteptarea pe care noi o avem de la electorat şi de la români, să putem constitui o majoritate reformistă.

Pentru că dacă din nou vom intra într-o logică în care vechile partide vor mai schimba odată culorile la geci şi cu încă două-trei aripioare vor face o pseudo-majoritate şi rămânem în aceeaşi logică în care ne chinuim de 30 de ani, vor fi alţi patru ani pierduţi. USR PLUS aduce exact această promisiune şi această încredere că energia reformatoare poate să intre şi în guvern. Am dovedit la europarlamentare: avem 8 europarlamentari cu care nu ne facem de râs şi care au iniţiative benefice pentru România.

Am dovedit la locale, unde am câştigat primării şi avem consilieri cam peste tot în ţară. Am câştigat primării importante în România şi vedem lucrurile spectaculoase pe care le fac colegii noştri. Confirmăm, practic, cu fiecare ocazie pe care cetăţenii ne-o dau, că USR PLUS este acel aer proaspăt de care România are atât de disperată nevoie în politică”, a spus Dan Barna.

Programul de guvernare al PNL și compatibilitatea cu USR PLUS

Președintele USR a vorbit și despre programul de guvernare al PNL și compatibilitatea cu USR PLUS.

„Opinia mea nu cred că e foarte relevantă în acest moment, pentru că cei care vor trebui să decidă care program este mai bun – cel al PNL sau cel al USR PLUS – sunt cetăţenii, pe 6 decembrie. Şi putem vorbi în continuare despre programul USR şi despre aceste priorităţi de care suntem foarte mândri şi în care avem foarte mare încredere că vor scoate România din această stagnare în care se află de 30 de ani. Acestea sunt temele şi mizele importante. Cetăţenii pot să decidă şi am foarte mare încredere că vor decide cu inspiraţie pe 6 decembrie”, a spus acesta.

Dan Barna a fost întrebat dacă cele 40 de angajamente ale USR pot fi realizate în decurs de patru ani.

„Cea mai mare parte dintre ele, da. Sunt altele pe termen lung. Când vorbim de demararea construcţiei de autostrăzi, normal că nu promitem în patru ani că vom umple România de autostrăzi. Dar angajamentul pe care noi îl avem este că va începe construcţia acestor autostrăzi.

Pentru că marea problemă a fost că toate proiectele de autostrăzi în România au pornit şi s-au terminat în nişte bibliorafturi şi nişte hărţi prezentate de diverşi miniştri de-a lungul timpului. Colorate, cu coridoare, cu trasee… Lucruri foarte frumoase, dar fără nicio legătură cu realitatea. E nevoie de profesionalism, de competenţă. Or, exact asta propune şi aduce USR PLUS în perspectiva guvernării”, a răspuns Dan Barna.

Acesta a vorbit și despre spuse de către Valentin Lazea, economistul şef al Băncii Naţionale a României, care afirma că statul trebuie, începând de anul viitor, să reducă deficitul bugetar.

„Fără îndoială, controlul deficitului ar fi trebuit şi trebuie să fie o prioritate şi pentru următoarele guverne. Sunt două direcţii. Pe de o parte, una dintre măsurile la care ţinem foarte mult şi care este fundamentală, care va contribui la scăderea deficitului, cea legată de eliminarea taxelor şi impozitelor pe salariul minim. Practic, asta va da mai mulţi bani în buzunarul cetăţenilor.

Cealaltă direcţie mult mai importantă, cu impact direct pe deficit, este eliminarea risipei şi a furtului banului public. În momentul în care vom reuşi să punem pur şi simplu plasturi peste acest buget atât de găurit şi atât de căpuşat, în care vedem licitaţii absurde, preţuri de zece ori mai mari decât preţul pieţei la diverse – de la becuri, la scaune, la borduri, la flori sau la decoraţiuni de Crăciun – în momentul în care pui standarde şi norme, astfel încât să reducem risipa, în momentul în care dai concursuri pe posturi şi ai un control a ceea ce înseamnă alocările, şi resursa umană, şi acele bonusuri şi prime care sunt date cu o generozitate nesusţinută de criterii obiective, atunci vom vedea şi un impact pozitiv asupra deficitului. Eliminarea risipei şi furtului, în unele cazuri, a banului public este una dintre direcţiile foarte importante pe care le avem în vedere”, a transmis Dan Barna.

Eliminarea taxelor şi impozitelor

Dan Barna a vorbit și despre eliminarea taxelor şi impozitelor pentru salariul minim brut pe economie.

„Sustenabilitatea acestei măsuri vine la pachet cu eliminarea acelor tipuri de cheltuieli total nejustificate. Pensiile speciale, de exemplu, care sunt o temă importantă, pe care cetăţenii ne-o cer în mod repetat şi în toate campaniile. Şi la europarlamentare, şi la prezidenţiale, şi la locale. Cea mai frecventă temă invocată de cetăţeni este exact aceasta, legată de pensiile speciale, care sunt o sfidare şi o nedreptate la adresa celor care au muncit ani de zile şi sunt la pensii şi de unu la zece faţă de alţi cetăţeni. Este o nedreptate. Aceasta este una dintre direcţii.

Într-adevăr, această măsură pe de o parte generează venituri mai mari în buzunarele cetăţenilor – aceasta este o aşteptare şi o necesitate pe care guvernul trebuie să o realizeze – ea însă trebuie coroborată cu măsuri prin care reducem această risipă total nejustificată şi neîndreptăţită a resurselor publice”, a spus președintele USR.

Dan Barna a vorbit și despre pactul de sănătate propus de PSD.

„E clar pentru toată România – şi am văzut ce s-a întâmplat şi în martie, în primul val de pandemie, vedem ce se întâmplă şi acum – felul în care PSD s-a „ocupat”, între ghilimele mari de tot, de sănătate este dezastruos. România a avut un sistem de sănătate, ca mod de administrare, iresponsabil de-a dreptul. Or, acum, la momentul acesta, PSD să vină cu hârtii, cu texte, spunând: „Hai să facem un pact pentru sănătate!”… Din 30 de ani, cea mai mare parte, PSD a fost cel care s-a ocupat direct de sănătate.

Efectele le vedem azi, cu toate strategiile care se întâmplă într-un spital sau altul. USR nu are nevoie să semneze vreun pact cu PSD, pentru a propune măsuri active şi a fi foarte responsabili, referitor la această pandemie şi la ceea ce înseamnă un sistem de sănătate corect şi sănătos. Deci, o luăm ca pe o glumă. PSD mai trebuie să sea mult timp în opoziţie pentru a avea justificarea morală să propună orice fel de pact legat de vreun domeniu, cu atât mai puţin sănătatea, când vedem ce efecte tragice a avut guvernarea PSD mulţi ani de zile”, a transmis Dan Barna.

Acesta a abordat subiectul colaborării cu PNL și posibile viitoare impedimente.

„Şi USR PLUS, şi eu am prefera să putem guverna singuri. Să avem un guvern USR PLUS, care să facă cu adevărat reformele de care e nevoie în România, într-un termen foarte scurt, imediat după alegerile din 6 decembrie. Astea sunt preferinţele. Dacă ne uităm în orice sondaj şi în orice analiză sociologică făcută de aproape orice parte a presei, realitatea arată diferit. Perspectiva unei coaliţii de după 6 decembrie e una foarte mare să se întâmple în zona USR PLUS – PNL. Este un fapt pe care trebuie să îl privim cu responsabilitate şi cu maturitate. M-aţi întrebat de relaţia cu PNL: eu o consider o relaţie principială.

De câte ori PNL a avut iniţiative pe care le-am considerat bune şi corecte şi reformatoare pentru România, USR PLUS a fost acolo. De câte ori am avut iniţiative de genul plasat terenuri cu dedicaţie şi alte iniţiative – pensii speciale pentru primari, de exemplu – nu aveam cum să susţinem astfel de iniţiative şi am fost foarte vocali împotriva lor. USR nu este şi nu a fost niciun moment un partener de antrenament pentru niciunul dintre partide. Suntem un partid care are în spate un electorat puternic, care vrea o Românie care se modernizează, care vrea o ţară ca afară şi vom continua să reprezentăm acest electorat, susţinând toate aceste demersuri. E o realitate foarte pragmatică. De aceea vă spunem că după alegeri miza va fi pe obiective şi pe angajamente de guvernare, mult mai mult decât pe performanţa unuia sau altuia dintre colegii miniştri, fie că sunt de la USR PLUS, fie de la PNL”, a transmis Dan Barna.

De asemenea, acesta a vorbit despre criticile aduse de către USR, în legătură cu modul în care a fost gestionată pandemia.

„Modalitatea corectă este să respectăm profesioniştii, standardele şi normele, cu pragurile acelea stabilite de către medicii specialişti, pentru că respectând acele măsuri nu am fi ajuns, cum din păcate am ajuns în Sibiu…. Eu sunt deputat de Sibiu, ceea ce se întâmplă acolo este într-adevăr dramatic. Nu am fi ajuns să trebuiască să numim management din cadrul spitalelor militare şi la Spitalul Judeţean, şi la DSP, pentru că fostul management, numit politic, a întârziat să ia măsuri sau s-a făcut că nu vede problemele cu care se confrunta şi să nu anticipeze problemele care urmau. Faptul că aveam o unitate de oxigen care nu funcţiona şi nu acoperea la Spitalul Judeţean necesarul şi erau încă din vară avize ale medicilor transmise managerilor de spital, care spuneau foarte clar că acea capacitate este insuficientă şi nu s-a luat nicio măsură săptămâni întregi, luni de zile, arată ce înseamnă să ai un sistem de sănătate – ca şi cel de învăţământ – politizat.

În momentul în care-ţi pui oameni de la partid sau cunoscuţi de-ai tăi, pe cumetrie, îi pui în poziţii de decizie, în momentul în care îţi apare o criză, sistemul colapsează. Exact situaţia de la Sibiu. Este cumva ruşinos, dar a fost necesar să trebuiască să pui management militar temporar, tocmai pentru a ieşi dintr-un blocaj la care s-a ajuns pentru că nu s-au luat măsurile la timp. Nu au fost respectate poziţiile şi opiniile medicilor, insistându-se că, poate, se rezolvă de la sine. Poate ne ajută Dumnezeu, drăguţu’. Nu funcţionează aşa şi poziţia noastră este exact asta: Hai să ascultăm profesioniştii! Hai să ieşim din ideea că politizând, ieşind la televizor şi lăudându-ne, ca abordare politică, lucrurile se rezolvă. Nu se rezolvă. E nevoie de profesionişti care să îşi facă datoria”, a explicat președintele USR.

Trebuie menționat că Dan Barna a vorbit și despre tragedia de la Piatra Neamţ şi ce trebuie făcut pentru a evita astfel de situaţii.

„La Piatra Neamţ am văzut o prelungire a eşecului stilului de management PSD-ist – în cazul de faţă, consiliul judeţean era controlat de PSD. Nu este posibil să ai la un spital judeţean, în perioadă de criză, opt manageri într-un an. Nu e posibil să fie privit managementul spitalului judeţean ca o loterie de plasare sursă umană.

E o iresponsabilitate majoră, iar faptul că avem aceste improvizaţii în cadrul sistemului, care vin din felul de a face business medical, ca să spun aşa, nu a fost o întâmplare în care, într-o seară, un medic sau un funcţionar din spital nu a fost atent. Nu, aceea a fost o explozie a unei acumulări de incompetenţă, de neglijenţă şi de modalitate de a face lucrurile de mântuială, cârpindu-le. Or, în momentul în care tot coşi elasticul cu liţă, la un moment dat, se alege praful. Asta s-a întâmplat acolo. O tragedie. S-au pierdut vieţi. Este foarte dramatic şi mă aştept ca în urma cercetărilor, autorităţile să identifice şi responsabili individuali pentru situaţia de acolo”, a subliniat Barna.

De asemenea, acesta a fost întrebat care sunt ministerele de care ar fi interesat USR PLUS.

„USR PLUS are propuneri şi soluţii pentru toate ministerele din guvern. Miza în momentul de faţă nu este un minister sau altul. Discuţia va fi legată – şi aici vom fi foarte fermi – de calendarul de îndeplinire a angajamentelor cu care USR PLUS vine la guvernare şi pe care USR PLUS le propune României. Şi, din această perspectivă, ministerele pe care le vom obţine şi le vom avea probabil în urma acestor negocieri sunt mai puţin importante la nivel de persoane – cine e acolo, dacă e de la USR PLUS sau de la PNL -, cât mai ales ca flux de obiective pe care le asumăm în primele trei-şase luni.

Miza pentru noi sunt angajamentele pe care USR PLUS şi le-a propus şi vom duce negocieri din această perspectivă. Suntem gata însă, să purtăm negocierile cât timp e necesar. Ideea că vom avea alegeri pe 6 decembrie, iar pe 8 preşedintele va nominaliza un premier, în funcţie de rezultatul alegerilor – sper să fie Dacian Cioloş – şi apoi, în două zile, gata, avem guvern, nu cred că e una foarte realistă. Suntem gata să ne aşezăm, să discutăm despre acele obiective cât timp e necesar, astfel încât în momentul în care vom avea schimbarea de guvern propriu-zisă să începem să facem reforme şi nu să stăm încă o perioadă, să vedem dacă suntem sau nu de acord unii cu ceilalţi”, a răspuns Dan Barna.

Președintele USR a fost întrebat care este scorul pe care mizează la alegeri.

„Deocamdată ne uităm cu toţii la sondaje. Sondajele, cel puţin, dau un procent în jurul lui 20%, plus minus 2-3 procente. Cel mai puţin era spre 17, cel mai mult 23-24. Vom vedea care va fi decizia electoratului. Eu sunt foarte optimist că oamenii înţeleg şi au înţeles că acum, pe 6 decembrie, e o ocazie mare ca în România să se producă o schimbare în felul în care suntem guvernaţi. Să se producă o schimbare, punând în guvernul României o parte importantă din energia, competenţa, onestitatea şi valorile despre care USR PLUS vorbeşte în România de patru ani. Faptul că oameni care au luptat pentru „Fără penali” vin în guvernul României, faptul că oameni care au spus că nu se mai poate cu hoţia vin în Guvernul României este un mesaj pe care cetăţenii l-au înţeles şi îl înţeleg în fiecare zi.

Şi sunt foarte optimist că rezultatul nostru va fi unul pe măsura acestei părţi de societate, care s-a săturat, care ştie şi înţelege că aşa nu se mai poate, că dacă nu schimbăm ceva, vom fi peste patru ani în aceeaşi poveste în care căutăm cine e responsabil pentru o altă tragedie, întâmplată într-un domeniu sau altul. Este o ocazie în care nişte oameni care vin cu energia mediului antreprenorial, cu energia schimbării şi cu energia asumării faptului că trebuie să facem nişte reforme – aceşti oameni vin în faţa electoratului acum şi eu sunt foarte convins că românii înţeleg oportunitatea pe care o au în faţă”, a răspuns Dan Barna.

Președinte USR PLUS a fost întrebat dacă partidul său doreşte şi o reformă constituţională.

„Reforma constituţională este un proiect grandios, un proiect mare pentru România. Avem deja o obligaţie de modificare a Constituţiei, faţă de electorat, pentru acel milion de semnături, deci referendumul „Fără penali”, care va modifica Constituţia, fără doar şi poate. Nu am nicio îndoială. Dar, în egală măsură, restul reformei despre care vorbim, acea reformă a statului – un capitol distinct în programul USR PLUS. Toate aceste lucruri necesită, evident, o mai largă susţinere parlamentară. Din această perspectivă, pe subiectul reformei constituţionale, evident că trebuie avut un dialog cu forţele care se vor regăsi în Parlamentul de după 6 decembrie”, a răspuns acesta.

Conform celor spuse de către Dan Ban, stadiul fuziunii USR PLUS este următorul:

„E, practic, în ultimă instanţă. Aşteptăm pronunţare. Aşteptăm în câteva săptămâni fuziunea să fie definitivă. A fost un intervenient. Sunt paşii fireşti, ne aşteptam. A trecut de tribunal, s-a respins intervenţia, persoana respectivă a făcut din nou apel. Foarte probabil lucrurile sunt în logica corectă. În câteva săptămâni vom avea şi pronunţarea instanţei definitivă.”

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea