Alegeri 2024. Nicolae Ciucă a anunțat liste comune PSD-PNL pentru europarlamentare

Alegeri 2024. După consultări matinale între reprezentanții principalelor două partide politice, Nicolae Ciucă, liderul Partidului Național Liberal, a comunicat miercuri că, în colaborare cu Marcel Ciolacu, au convenit să adopte o abordare unitară, propunând liste comune pentru scrutinul european.

„La europarlamentare am decis să mergem cu liste comune”, a declarat Ciucă, astăzi, la Parlament.

În ciuda acestei decizii, Nicolae Ciucă afirmă că esența situației rămâne neschimbată. El spune că nu s-a produs nicio modificare semnificativă de la anunțul din noiembrie al PNL, când se anticipa că partidul va candida individual la alegerile europarlamentare.

Atunci când a fost întrebat despre posibilele complicații legate de sprijinirea unei liste comune între PSD și PNL și implicațiile asupra campaniei pentru alegerile locale, în special riscul unei sancțiuni din partea electoratului liberal, el a declarat:

„Există acest risc pe care îl asumăm pentru un lucru foarte bine asumat: stabilitatea ţării şi a guvernării. (…)

Nu este vorba de a câştiga un partid sau altul, un primar sau un preşedinte de Consiliu judeţean, ci ce câştigă România prin stabilitate”, a explicat Ciucă.

Când a fost întrebat despre diferențele dintre decizia din noiembrie, când PNL a decis să candideze individual, și cea actuală de a forma liste comune cu PSD, Ciucă a explicat:

„Absolut nimic. A ne duce mai departe această asumare, candidând cu proprii noştri candidaţi de primari pe liste proprii”, a adăugat Ciucă.

În ceea ce privește stabilirea candidaților, Nicolae Ciucă a precizat că acest lucru „va mai dura”.

Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă / SURSA FOTO: Dreamstime

Coaliția va face un anunț oficial miercuri, 21 februarie, la ora 19:00

Mihai Tudose (PSD) a precizat că, în această seară, cei doi președinți de partid vor face un anunț oficial cu deciziile luate în urma ședinței comune.

„Nu putem să fim defazați complet față de aceste lucruri! Decizia celor două partide a fost ca astăzi la ora 16:00 să avem structuri de conducere, simultan, să vedem ce spun partidele noastre, colegii noștri, despre strategia pe care noi am convenit să le-o propunem.

Nu mă întrebați care este că trebuie să afle colegii noștri de la noi, nu de la dumneavoastră. Așa e frumos din respect pentru colegii noștri!

Vom avea o coaliție imediat după aceste întâlniri, de la ora 16:00, iar la ora 19:00 veți avea în față pe cei doi președinți ai celor două partide”, a explicat Mihai Tudose, în această dimineață.

Mihai Tudose
Mihai Tudose / SURSA FOTO: Facebook, Mihai Tudose

Secretarul general al PSD Paul Stănescu a făcut și el declarații pe acest subiect

Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a subliniat miercuri, înaintea reuniunii conducerii partidului, că în cadrul coaliției există discuții în derulare, cu două formațiuni care explorează posibilitatea unei alianțe electorale pentru alegerile locale și europarlamentare.

El a adăugat că ar fi încântat dacă PSD și Gabriela Firea ar candida la Primăria Capitalei, dar că aceste planuri sunt în faza de negociere, urmând să se stabilească cursul acțiunilor după finalizarea acestor discuții.

„Sunt două partide care discută în acest moment, despre o alianţă electorală la alegerile locale şi europarlamentare, nu vă pot spune ce îmi convine mie”, a spus Paul Stănescu, la Parlament, înainte de ședința Coaliției.

Întrebat dacă Gabriela Firea va fi candidatul PSD la Primăria Capitalei, secretarul general al PSD a evitat să ofere un răspuns definitiv, menționând că această chestiune este în curs de discuție și că se vor lua decizii în funcție de evoluția negocierilor.

„Tot timpul a avut susţinerea dar sunt negocieri, la finalul acestei zile.. (..) Ne-am bucura dacă PSD şi Gabriela Firea ar fi candidat la primăria Capitalei dar suntem în nişte negocieri şi vedem ce se va întâmpla după negocieri. Suntem două partide mari”, a explicat Stănescu.

Membrii de frunte ai coaliției au purtat discuții miercuri cu privire la posibilitatea unificării alegerilor europarlamentare și locale. În această perspectivă, s-a propus ca lista comună a PSD-PNL pentru europarlamentare să fie condusă de un candidat independent.

Surse politice dezvăluie că există și o posibilitate ca alegerile prezidențiale să fie organizate mai devreme, în luna septembrie.

Potrivit unui sondaj realizat de Avangarde la comanda PSD și PNL, mai mult de jumătate dintre români sunt în favoarea comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale. Conform aceluiași sondaj, PSD ar obține 31% din voturi la alegerile pentru Parlamentul European, în timp ce PNL ar obține 20%. AUR s-ar situa pe locul al treilea cu 18%, iar Alianța Dreapta Unită ar urma cu 15%.