Vouchere de 500 de lei pentru 300.000 de elevi din România

Vouchere de 500 de lei pentru 300.000 de elevi din România! În septembrie 2023, 300.000 de elevi proveniți din medii defavorizate, vor primi 500 de lei pentru a-și cumpăra rechizite.

Voucherele educaționale vor fi acordate o singură tranșă. Banii se acordă într-o tranșă unică în fiecare an școlar, au precizat reprezentanţii Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).

„Alocarea pentru sprijinirea copiilor din familii dezavantajate prin acordarea de tichete sociale pe suport electronic în cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială este de aproximativ 120.000.000 euro pe o perioadă de 4 ani școlari (2023-2027).

Ca și până acum, ajutorul în valoare de 500 de lei, acordat într-o tranșă unică în fiecare an școlar, se va acorda pentru achiziționarea de rechizite școlare și îmbrăcăminte, grupul țintă vizat de această măsură fiind de circa 300.000 de preșcolari și elevi din medii vulnerabile, înscriși la unitățile de învățământ din ciclul primar și gimnazial.

Programul este în acest moment în lucru în cadrul structurii de specialitate a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, urmând a fi definitivate toate aspectele legate de valoarea sprijinului, criteriile de eligibilitate și atribuțiile instituțiilor în cadrul schemei.

Pentru viitoarea schemă de sprijin prin tichete educaționale se urmărește simplificarea procedurilor pentru beneficiari prin digitalizare și prin interoperabilitatea bazelor de date la nivelul instituțiilor implicate”, scrie într-un răspuns oferit de MIPE pentru Edupedu.

700 de lei pe lună pentru mamele minore

Burse elevi, an școlar 2023 – 2024. Potrivit metodologiei-cadru de acordare a burselor școlare, pusă în dezbatere publică de Ministerul Educației, elevii cu un părinte decedat pot primi bursă socială, numai dacă se încadrează într-un anumit venit pe cap de membru de familie.

Elevii cu ambii părinți decedați pot beneficia de bursă socială indiferent de venitul pe cap de membru de familie. Termenul de „elev orfan” dispare din metodologia-cadru de acordare a burselor școlare.

Din septembrie 2023, bursele sociale se vor acorda elevilor care provin din familii monoparentale, ce realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic sau egal cu salariul minim net pe economie. Se va lua în calcul salariul minim net pe economie în vigoare la data depunerii cererii.

De altfel, mamele minore vor primi cel puțin 700 de lei pe lună, dacă se întorc la școală după ce nasc. În plus, cuantumul burselor sociale va crește la 300 de lei. Din septembrie 2023, apar și bursele tehnologice. Valorează 300 de lei pe lună și se acordă elevilor din învățământul profesional și dual.