Comisia Europeană a reimpus amenda după ce, în 2015, justiţia europeană anulase decizia forului comunitar din 2010 din cauza unei erori de procedură. Vineri, Comisia Europeană a precizat că a rezolvat eroarea procedurală. 

Cea mai mare amendă o va plăti Air France (182,9 milioane de euro), urmată de KLM (127,1 milioane de euro), British Airways (104,4 milioane de euro), Cargolux (79,9 milioane de euro) şi Singapore Airlines (74,8 milioane de euro). 

Alte companii aeriene penalizate sunt: Air Canada, Cathay Pacific Airways, Japan Airlines, LAN Chile şi SAS. 

Grupul german Lufthansa, alături de subsidiara Swiss International Airlines, a scăpat de amendă deoarece a alertat Comisia Europeană în legătură cu cartelul. 

"Decizia companiilor de a colabora într-un cartel, în loc să concureze pentru a oferi clienţilor servicii mai bune, nu corespunde reglementărilor UE", a afirmat comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager, adăugând că peste 20% din importurile UE şi 30% din exporturile UE depind de serviciile cargo.

Companiile aeriene sunt acuzate că au stabilit preţurile serviciilor cargo şi au impus suprataxe la carburant şi securitate, în perioada decembrie 1999 – februarie 2006. Deciziile au dus la plângeri împotriva operatorilor aerieni din partea unor firme ca Deutsche Bahn, BMW şi Bosch. 

 AGERPRES