Apelul AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică) vine imediat după ce Guvernul din Teheran a anunţat recent că a decis retragerea a 27 de camere care le permiteau inspectorilor internaţionali să îi supravegheze activităţile nucleare, drept răspuns la o rezoluţie occidentală ce a denunţat lipsa de cooperare a Iranului cu ONU (Organizația Națiunilor Unite).

„În momentul în care vă vorbesc, camerele au fost retrase, precum şi alte sisteme de supraveghere online pe care le aveam. Este foarte, foarte grav”, a declarat recent directorul general al AIEA, Rafael Grossi, într-un interviu difuzat de postul american de televiziune CNN.

Amintim faptul că, joi după-amiază, Rafael Grossi a menţionat că peste 40 camere de supraveghere ar rămâne în funcţiune în Iran, după decizia de retragere a Guvernului din Teheran, vorbind despre „o situaţie foarte tensionată”.

În acea zi, directorul general al AIEA a reamintit faptul că negocierile privind salvarea acordului nuclear, semnat în urmă cu șapte ani între Iran şi alte şase mari puteri nucleare, se află în impas acum.

Menționăm faptul că negocierile pentru relansarea acordului semnat în anul 2015 au fost suspendate în luna martie 2022, într-un moment în care părțile implicate păreau să ajungă la un acord comun. În prezent, miza negocierilor este revenirea în acord a Statelor Unite ale Americii, care s-au retras oficial în anul 2018, reinstituind sancţiuni contra Iranului. Drept reacție la sancțiunile americane, Iranul a încălcat progresiv termenii acordului.

Iranul susține ferm că folosește tehnologia nucleară doar în scopuri pașnice

Rezoluţia adoptată miercuri seară de agenţia nucleară a ONU, prezentată oficial de SUA, Marea Britanie, Franţa şi Germania în cadrul Consiliului Guvernatorilor AIEA, cerea urgent Iranului să coopereze cu AIEA, focalizându-se pe dosarul urmelor de uraniu îmbogăţit depistate, conform unui raport publicat la sfârşitul lunii mai de AIEA.

Însă Guvernul din Teheran, care afirmă ferm că folosește tehnologia nucleară doar în scopuri paşnice, a denunţat joi această rezoluţie ca fiind „politică şi neconstructivă”.

Precizăm că, în contextul actual, au apărut noi acuzaţiile la adresa Iranului din partea Consiliului Naţional de Rezistenţă Iraniană, un grup de opozanţi iranieni aflaţi în exil.

Intenția Iranului este de a „păcăli comunitatea internațională”

Iranul a înființat un comitet special pentru a păcăli Agenția Internațională pentru Energie Atomică a ONU (AIEA) și a construi astfel dispozitive capabile să dezvolte, în secret, arme nucleare, au declarat surse ale opoziției politice de la Teheran pentru Daily Mail.

Consiliul Național de Rezistență Iraniană (NCRI) a acuzat recent regimul politic de la Teheran că a dezvoltat așa-numitele „detonatoare cu fir exploziv” și că a furnizat ONU documente false, în care susține că acestea ar fi necesare forării petrolului.

Potrivit sursei citate, dispozitivele pot fi folosite pentru detonarea armelor nucleare de tip implozie și sunt monitorizate de AIEA. NCRI este interzis în Iran, fiind calificat de regimul actual ca sectă teroristă. CNRI reprezintă braţul politic al Mujahedinilor Poporului (MEK), o grupare armată de opoziţie faţă de puterea islamică.

Shahin Gobadi, membru oficial al NCRI, a declarat recent că intenția adevărată a Iranului este de a „păcăli comunitatea internațională” pentru a „preveni demascarea obiectivului său real de a dezvolta bombe nucleare”. Acuzațiile sale au venit după ce ONU a adoptat o moțiune prin care se critică Iranul pentru că nu a clarificat problema prezența materialelor nucleare găsite în situri nedeclarate.

Guvernul de la Teheran a falsificat documente și a făcut schimb de informații între Ministerul Petrolului și Ministerul Apărării Naționale pentru a dovedi că detonatoarele cu fir exploziv (EBW) au fost produse și utilizate pentru forarea petrolului, potrivit NCRI. Cu toate acestea, susține NCRI, compania națională de forare a petrolului nu a primit niciun astfel de dispozitiv.