‘Experţii noştri consideră că revenirea completă a producţiei libiene pe pieţele internaţionale va avea loc probabil în 2013 şi dincolo de această dată, dar nu înainte’, a declarat miercuri directoarea executivă, fostul ministru olandez Maria van der Hoeven, care şi-a preluat atribuţiile la AIE la 1 septembrie.

Producţia libiană, de 1,6 milioane barili pe zi înainte de revolta armată împotriva regimului condus de colonelul Gaddafi şi intervenţia militară occidentală, s-a redus la câteva zeci de mii de barili în câteva săptămâni. Viteza cu care producţia va putea reîncepe constituie una dine necunoscutele viitorului.

Companiile petroliere occidentale aflate în Libia, în primul rând italienii de la Eni, francezii de la Total şi spaniolii de la Repsol, au revenit sau sunt pe cale să se întoarcă în această ţară încă instabilă.

‘Multe vor depinde de ce se va întâmpla în lunile care vor veni. Mai întâi trebuie stabilizată situaţia politică, este primul lucru de făcut. Apoi urmează tot ce are legătură cu producţia petrolieră, rafinarea, transportul. Nu este o afacere de câteva luni, chiar dacă o parte a producţiei (dinainte de revoltă) va merge pe piaţă’, a subliniat Maria van der Hoeven.

Agenţia Internaţională pentru Energie a anunţat, în luna iunie, că va elibera din rezervele strategice ale statelor membre 60 milioane barili de petrol, pentru a reduce cotaţia barilului şi a sprijini economia mondială cu scopul de a suplini deficitul în aprovizionare rezultat în urma sistării exporturilor Libiei.
SURSA: Agerpres