Marea majoritate a agentiilor de turism au, intre oferte, excursii cu destinatia Franta, Italia, Spania, Portugalia sau circuite prin mai multe tari, inclusiv cele mentionate. De altfel, cele patru tari enumerate se afla in topul preferintelor turistilor romani (si nu numai), alaturi de Grecia si Marea Britanie.
Programele turistice intocmite de agentii (traseul si obiectivele ce urmeaza a fi vizitate) sunt asemanatoare; principalele obiective turistice dintr-un anumit oras sunt prinse in programul fiecarei excursii. Diferentele esentiale constau in durata excursiei (logic, cele mai lungi au si un traseu mai „bogat”), in confortul oferit turistilor (cazarea poate fi in hoteluri de doua, trei sau patru stele) si, desigur, in pret.
La fel de importante, dar mai greu de sesizat la prima vedere, sunt insa deosebirile care apar intre ofertele agentiilor in privinta tipului de turisti carora li se potrivesc. Sunt programe destinate, in principal, turismului comercial, adica persoanelor care urmaresc mai mult cumparaturile decat vizitarea. Acestea se disting prin timpul liber lasat cu generozitate la dispozitia turistilor. Exista, de asemenea, programe care imbina utilul (achizitiile personale) cu placutul (vizitarea obiectivelor turistice cu ghid insotitor), dupa cum sunt excursii destinate exclusiv turismului cultural. in programul acestora, timpul dedicat cumparaturilor este extrem de scurt. Agentia Linia Verde din Craiova, de exemplu, aloca, in programele sale turistice, doar o jumatate de zi pe excursie vizitelor prin magazine.
Cunoasterea, de la inceput, a tipului excursiei evita atat surprizele neplacute, cat si animozitatile care ar putea aparea intre turisti (din cauza preferintelor divergente) sau intre acestia si conducatorul grupului.
Conditiile in care ambasadele acorda viza turistica solicitantilor sunt disponibile la agentiile care organizeaza excursiile si este bine ca potentialii turisi sa le cunoasca inainte de depunerea actelor. Exista si cazuri – este drept, destul de rare – in care viza nu se acorda, situatie in care unele agentii retin o suma pentru retragerea clientului.
Cat priveste costul unei excursii in vestul Europei, comparatia cu preturile sejururilor in tara arata ca Romania nu este – din punctul de vedere al tarifelor turistice – cu mult mai prejos de Italia sau Spania.

Sfaturi practice pentru turistii care calatoresc in vestul Europei
„La alegerea unei variante de excursie dintre ofertele agentiilor, recomandam turistilor:
l sa studieze programul detaliat pe zile, pentru a afla exact ce obiective se vor vizita si daca acestea vor fi vizitate efectiv, cu piciorul, sau doar vor fi trecute in revista, deci parcurse sumar;
l sa se intereseze de nivelul de pregatire al ghidului (sau al conducatorului de grup) si daca ghidul este atestat pentru tarile vizitate (in caz contrar, este bine ca turistii sa intrebe daca vor beneficia de un ghid local si ce limba va vorbi acesta);
l sa se intereseze de calitatea (cate stele) si dotarea autocarului;
l sa intrebe daca vor fi nopti dormite in autocar;
l sa citeasca, atent, contractul turistic cu agentia si sa solicite chitante pentru banii depusi;
l sa se intereseze care servicii sunt incluse in pret si care nu sunt incluse.
Daca unele obiective nu sunt cuprinse in programul excursiei, dar turistii doresc sa le viziteze pe cont propriu; in unele orase (de exemplu, Paris, Milano, Venetia) este recomandabila cumpararea de tichete muzeale cumulative, care permit intrarea la mai multe obiective;
l de asemenea, trebuie stiut daca, pentru vizitarea unor obiective, este necesara rezervare anterioara (cazul frescei Cina cea de Taina din Bazilica Santa Maria delle Grazie din Milano sau al Capelei Scrovegni din Verona).
Pentru transportul pe cont propriu in orase:
l in Spania, taxiurile sunt relativ ieftine; avantajos este si abonamentul de o zi pe metrou;
l la Paris este recomandabil abonamentul de o saptamana pe toate mijloacele de transport in comun; pentru durate mai mici, pretul biletelor scade daca se cumpara mai mult de zece o data;
l la Venetia se recomanda tichet de grup (minimum trei persoane) pe vaporetto sau abonament de una sau de trei zile.
Pentru schimbul valutar: in Spania este recomandat sa se faca la oficiile bancilor; in Italia si in Franta, atat la banci, cat si la casele de schimb (intalnite la tot pasul), turistii trebuie sa fie atenti la comisionul retinut, care variaza destul de mult de la un oficiu la altul (nivelul comisionului este trecut pe ultimul rand al tabelului cu lista cursurilor valutare).
Pentru cumparaturi: suvenirurile sunt intotdeauna mai ieftine in orasele mici si la tonetele stradale comparativ cu magazinele specializate; pentru achizitiile de produse alimentare si de uz casnic sunt recomandate supermarketurile din reteaua Carefour (in Franta), Continental (in Spania) si Centro Comerciale (in Italia) unde preturile sunt mai mici. Magazinele din aceste retele sunt inchise luni dimineata.
Este bine de retinut ca, in restaurantele din Italia si din Spania se percepe comision pentru servirea mesei pe terasa sau pe o latura cu vedere spre mare”.