La câteva ore după ce agenţia Fitch a anunţat downgradarea ratingului suveran cu o treaptă, de la AA+ la AA, şi rivala sa, S&P, a anunţat aceeaşi măsură.

Este pentru prima dată în 13 ani când Noua Zeelandă a fost retrogradată de agenţiile de rating. Astfel, după această mişcare, Noua Zeelandă se află pe acelaşi nivel de evaluare cu ţări precum Kuwait şi emiratul Abu Dhabi. Ratingul revizuit este mai mic decât cel al Australiei, AAA, însă peste Japonia, care are un rating suveran de AA-.

De la cutremur i se trage

"Retrogradarea urmează evaluării noastre referitorare la posibilitatea ca poziţia externă a Noii Zeelande se va deteriora în continuare într-un moment când bazele fiscale ale ţării au fost afectate de cheltuielile legate de cutremur şi stimulentele fiscale pentru a sprijini creşterea", a apreciat analistul S&P, Kyran Curry.

Noua Zeelandă trebuie să realizeze lucrări masive de reconstrucţie după ce, în februarie, un violent cutremur a devastat Christchurch, al doilea mare oraş din ţară, şi a provocat decesul a 181 d persoane. Costul ucrărilor de reconstrucţie a fost estimat la peste 11,5 miliarde de dolari.

La rândul său agenţia Fitch, care a pus ratingul Noii Zeelande sub o perspectivă negativă încă din 2009, estimează că deficitul de cont curent se va adânci până la 5,5 % din PIB în 2013, în condiţiile în care la finele celui de al doilea trimestru se situa la 3,7% din PIB.

"Nivelul ridicat al datoriei externe al Noii Zeelande este o vulnerabilitate importantă care este posibil să persiste în condiţiile în care deficitul de cont curent este preconizat să se adâncească", a declarat analistul Fitch, Andrew Colquhoun.