"Structura economiei apartheid-ului a rămas intactă şi nu a evoluat către o creştere mai puternică sau mai bine repartizată", a mai spus şeful statului sud-african. În opinia sa, această situaţie este consecinţa compromisurilor pe care Congresul Naţional African al lui Nelson Mandela a fost nevoit să le accepte în anul 1994 în urma negocierilor cu sud-africanii albi pentru a realiza trecerea la democraţie.

Partidul "a trebuit să facă anumite compromisuri pentru interesul naţional, iar aceste compromisuri au fost absolut necesare pentru a garanta la vremea aceea stabilitatea şi încrederea în economie, care era controlată în întregime de foştii lideri’, a explicat Zuma, adăugând că, ‘de acum înainte, ANC trebuie să ofere puterea comunităţii africane şi negre în general prin democratizarea şi înlăturarea criteriului rasial asupra proprietăţii şi controlului economiei".

Preşedintele sud-african a vorbit în faţa a circa 3.500 de delegaţi la un congres politic care va dezbate până vineri ceea ce numeşte "o a doua tranziţie", la 18 ani după prima tranziţie în urma căreia sud-africanii negri au obţinut puterea politică.