Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a susținut că în 9 iunie, site-ul instituției a fost ţinta unui atac de tip DDoS (Distributed Denial of Service). Potrivit informațiilor, au existat aproximativ 3,6 milioane de cereri de accesare.

„În data de 9 iunie 2023, site-ul instituţiei Administraţiei Fondului pentru Mediu, www.afm.ro a fost ţinta unui atac de tip DDoS (Distributed Denial of Service), fiind aproximativ 3,6 milioane de cereri de accesare din ţări precum: Thailanda, Hong Kong, China, India, Korea de Sud, Bangladesh, SUA, Brazilia, Argentina, Yemen, Africa de Sud, Croaţia, Rusia, Ungaria şi Serbia.

În urma unei analize interne, s-a stabilit faptul că atacul nu viza obţinerea de informaţii şi date despre proiectele şi programele Administraţiei Fondului pentru Mediu, ci s-a dorit sabotarea Programului Casa Verde Fotovoltaice”, s-a menționat într-un comunicat de presă al AFM.

Programul Casa Verde Fotovoltaice a rezistat atacului cibernetic

Conform AFM, infrastructura informatică pusă la dispoziţie pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice a rezistat atacului cibernetic şi programul s-a desfăşurat în condiţii normale.

În final, 10.620 de persoane fizice din Regiunea Sud – Est, din judeţele: Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea au putut să îşi depună dosarele de finanţare şi au epuizat bugetul de 212,4 milioane de lei alocat acestei regiuni în 6 minute.

Înscrierile vor continua conform calendarului stabilit

„Având în vedere tentativa de sabotaj care a avut loc în data de 9 iunie 2023 şi pentru a preîntâmpina alte eventuale atacuri cibernetice ce pot avea ca scop sabotarea programului, conducerea Administraţiei Fondului pentru Mediu şi a Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor a luat decizia de a permite doar IP-urilor din Europa să mai poată accesa platforma https://depunerefotovoltaice.afm.ro/ pentru a încărca dosare de finanţare în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice”, a mai arătat sursa citată.

Înscrierile în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice vor continua conform calendarului publicat pe site-ul instituţiei şi în data de 14 iunie 2023, ora 10:00, persoanele fizice din Regiunea Sud-Muntenia, din judeţele: Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman îşi vor putea depune dosarele de finanţare în limita bugetului alocat regiunii, în valoare de 280,9 milioane lei.

Trebuie menționat că acest program presupune că toți cei care sunt interesați să îşi monteze panouri fotovoltaice pot încasa de la stat o subvenţie de 20.000 de lei de la stat. Cei care doresc să se înscrie în program au nevoie de următoarele acte: actul de identitate; certificatul de atestarea fiscală; certificatul de atestarea fiscală privind impozitele și taxele locale de la primărie și extrasul de carte funciară.