Al doilea loc este ocupat de oligarhul rus de origine uzbecă şi principal acţionar al clubului de fotbal Arsenal, Alisher Usmanov, a cărui avere a crescut spectaculos, cu 164%, până la 12,4 miliarde lire (14,183 miliarde euro).

Un alt oligarh rus, Roman Abramovici, de asemenea proprietar al unui club de fotbal englez, Chelsea, figurează pe locul al treilea în top, cu o avere de 10,3 miliarde lire (11,781 miliarde euro), în creştere cu 39%.

Locul al patrulea este ocupat de un aristocrat englez, ducele de Westminster, proprietar al unora dintre cele mai luxoase cartiere din Londra, cu o avere de şapte miliarde lire (8,006 miliarde euro), în creştere cu 4%.

Urmează omul de afaceri elveţian din sectorul farmaceutic Ernesto Bertarelli şi soţia sa Kirsty, cu 6,87 miliarde lire (7,858 miliarde euro), magnatul nord – american Leonard Blavatnik, cu 6,24 miliarde lire (7,137 miliarde euro).

Lista celor mai mari zece averi din Marea Britanie este completată de norvegiano-cipriotul John Fredriksen, proprietar al celei mai mari flote de petroliere din lume, fraţii David şi Simon Reuben, ce activează în industria metalelor, fraţii indieni Gopi şi Sri Hinduja, proprietari ai grupului ce le poartă numele, şi canadienii Galen şi George Weston.

Conform topului primelor 100 de averi, criza economică nu pare să îi fi afectat foarte mult pe multimilionari, care, cu excepţia unor cazuri izolate, precum cel al proprietarului Arcelor-Mittal, au înregistrat o creştere totală a averilor cu 18%, până la 395,8 miliarde lire (452,722 miliarde euro).

Numărul persoanelor cu o avere de peste un miliard de lire este anul acesta de 73, faţă de 53 anul trecut, iar pe lista celor 1.000 cei mai bogaţi există 108 femei, fiind pentru prima dată când numărul acestora depăşeşte 10%.

Printre multimilionare se află chinezoaica Xiuli Hawken, de 48 ani, care a făcut o mare avere din sectorul imobiliar al ţării asiatice, şi Mary Perkins, proprietara lanţului de optică Specsaves.
SURSA: Agerpres