Se știe că există numeroase motive pentru care acneea revine de fiecare dată, de la igiena proastă până la poluare. Cu toate acestea, dacă cei care se confruntă cu această problemă văd că nu mai pot scăpa de ea cu niciun chip, se pare că de vină este moștenirea genetică, potrivit Glam.com.

Potrivit sursei citate „acneea este ceva mai mult de ordin genetic, decât o problemă de mediu”, așa că există toate șansele ca pielea predispusă la acnee să fie moștenită. Nu există nicio genă specifică, unică și care să determine dacă sunteți predispuși la acnee, dar genetica poate determina cât de probabil este aveți aceste probleme. Face acest lucru arătând modul în care sistemul imunitar tratează bacteriile care cauzează acnee și cât de predispuși sunt porii la înfundare.

Ce poate determina genetica?

De exemplu, genetica poate determina cât de eficient este sistemul imunitar în a combate Propionibacterium acnes (P. acnes), o bacterie care contribuie la apariția acneei. Când este lăsată necontrolată, P. acnes stimulează producția de sebum în foliculi și provoacă inflamație. S-a demonstrat că anumite afecțiuni hormonale, cum ar fi sindromul ovarului polichistic (PCOS), se grupează în familii. Acneea este un simptom comun al PCOS.

Istoricul familial poate juca un rol foarte mare

Într-un studiu mai vechi, realizat pe 204 persoane cu vârsta de 25 de ani, s-a demonstrat că acneea la adulți are o componentă genetică. Cercetătorii au stabilit că ereditatea a jucat un rol major în capacitatea foliculilor de a deveni rezistenți la acnee. Persoanele cu o rudă de gradul întâi care a avut acnee (un părinte sau un frate )s-au dovedit mai predispuse la acnee. În plus, s-a demonstrat că antecedentele familiale sunt un factor predictiv al erupțiilor acneice la adolescenți.

Riscul este mai mare dacă ambii părinți au avut acnee

Dacă ambii părinți au avut acnee severă, fie în adolescență, fie la vârsta adultă, riscul de a avea erupții acneice poate fi mai mare. Ambii părinți pot avea aceleași componente genetice pentru acnee. De exemplu, unu din părinți poate transmite o afecțiune hormonală care ne face predispuși la acnee, în timp ce celălalt transmite un răspuns inflamator mai puternic la bacterii sau la alți factori genetici. Dacă doar unul dintre părinți a avut acnee, riscul este mai redus.

Alți factori care influențează riscul apariției acneii

Desigur, genetica nu este singurul factor care contribuie la acnee. Iată câțiva alți factori:

  • Alimentația. Dacă de obicei consumați alimente grase, fast-food sau alte alimente care declanșează acneea, cum ar fi lactatele, riscul acneei poate crește.
  • Mediul înconjurător. S-a demonstrat că factorii de mediu, cum ar fi poluarea, cauzează acnee inflamatorie. Dacă locuiți într-o zonă cu o calitate slabă a aerului, s-ar putea să aveți iritații ale pielii sau erupții acneice.
  • Hormonii. Fluctuația hormonilor poate juca și ea un rol, mai ales la femei. Erupțiile hormonale acneice pot apărea în timpul pubertății și în diferite momente în timpul ciclului menstrual. Unele femei constată că perimenopauza sau menopauza declanșează, de asemenea, erupții de acnee.
  • Transpirația. Când transpiram ca urmare a unui efort intens, transpirația se amestecă cu sebumul și celulele moarte de la suprafața pielii. Este recomandat un duș imediat după, pentru a clăti transpirația și toxinele de pe piele, evitând astfel iritarea și inflamarea porilor.