Operatorii aerieni încep toamna cu noi ţinte turistice: Londra, Paris, Viena şi Roma, care vor fi operate de pe aeroporturile din provincie. Biletele de avion puse în vånzare au preţuri începånd de la un euro, fără taxe.

Odată cu intrarea în vigoare a orarului de iarnă (începånd cu ultima săptămånă a lunii octombrie), companiile aeriene introduc noi curse, majorånd totodată numărul de zboruri operate săptămånal către anumite destinaţii. Pentru toate aceste noi rute, companiile sunt încrezătoare că vor ajunge la un grad de ocupare de peste 70%.

Pasagerii din vestul ţării sunt cei mai cåştigaţi în acest sezon, întrucåt majoritatea curselor nou introduse sunt operate de pe aeroporturile din acea zonă, în special de pe cel din Timişoara, unde, după Carpatair, şi compania low cost Wizz Air şi-a stabilit baza din Romånia. Primele asemenea curse ale Wizz Air, începånd cu luna decembrie, vor avea ca destinaţii Londra, Roma şi Dortmund, cåte trei pe săptămånă. „Din martie, frecvenţa acestor zboruri va ajunge la patru curse săptămånal, moment în care vom lansa alte cinci noi curse“, spune Nataşa Kazmer, Director Corporate Communications & Public Affairs al Wizz Air. Este vorba despre destinaţii precum Paris, Milano, Veneţia, Barcelona şi Valencia, pentru care biletele sunt deja puse în vånzare la un preţ începånd de la 89 de lei cu toate taxele incluse.

Tot de pe Timişoara, Carpatair va opera zboruri zilnice de luni pånă såmbătă către Viena. „Noile rute vor lega capitala Austriei de toate oraşele romåneşti din reţeaua Carpatair, precum şi de Ucraina şi Moldova“, declară reprezentanţii companiei într-un comunicat de presă.

Tot în vestul ţării, dar din Arad, se va introduce o nouă cursă către Treviso, care ţinteşte turiştii dornici să viziteze Veneţia. Cursa companiei Blue Air va avea o frecvenţă de trei ori pe săptămånă. „Am identificat o serie de tendinţe în ceea ce priveşte profilul pasagerului Blue Air, una dintre acestea fiind interesul turistic crescut din partea pasagerilor romåni pentru Veneţia, precum şi creşterea traficului de pe aeroporturile mai mici din ţară“, spune Florentina Ivan, marketing manager al companiei Blue Air. Pentru această nouă rută, operatorul aerian se aşteaptă la un grad de încărcare de pånă la 80% în următoarele luni şi un volum peste 5.000 de pasageri pånă la sfårşitul anului. Cei care vor să vadă Veneţia iarna aceasta, la preţ redus, ar trebui să se grăbească, pentru că biletele puse de Blue Air în vånzare, la preţul de un euro pe un zbor dus-întors, fără taxe, sunt în număr limitat. Compania a pus la dispoziţia turiştilor pentru acest sezon un total de 50.000 de bilete la preţul de un euro.

Mai dinspre centrul ţării, de la Cluj, operatorul Wizz Air va zbura, din decembrie anul acesta, către Paris Beauvais, de trei ori pe săptămånă, cel mai ieftin bilet avånd preţul de 89 de lei (circa 25 de euro) cu toate taxele incluse. „Preţurile mici şi serviciile de calitate pe care le oferim continuă să atragă un număr de pasageri în permanentă creştere, obiectivul nostru pentru anul în curs fiind acela de a transporta 300.000 de pasageri pe toate rutele operate din şi înspre Cluj Napoca“, a declarat Luke Farajalah, Chief Operating Officer.

Tarom nu răspunde la provocările low-cost

Şi numărul zborurilor cu plecare din Capitală este în creştere. Ca urmare a majorării cererii pentru zboruri către Milano, Wizz Air va creşte frecvenţa zborurilor, începånd cu luna octombrie, de la patru la şapte curse pe săptămånă, la un preţ promoţional de aproximativ 104 de lei (circa 30 de euro).

În timp ce Wizz Air îşi orientează zborurile către destinaţii din Italia, Blue Air ţinteşte plajele aferente Cataloniei. În fiecare marţi şi såmbătă, cei care vor să facă plajă la Costa Brava sau Costa Daruda pot opta pentru un bilet de avion cu destinaţia Barcelona Reus. Un alt pas îndrăzneţ al companiei este cursa de la Londra la Bruxelles, operată din nevoia de deplasare a romånilor „în scopuri turistice sau de afaceri“.

Singurul care nu va introduce zboruri noi din această toamnă este operatorul naţional Tarom, care încă stă în expectativă. „Pentru moment, analizăm noi rute, dar în toamna acestui an nu vom schimba grila de zbor. Sperăm ca din primăvară să introducem noi destinaţii“, spune Mădălin Tudor, directorul de PR al companiei.

Se pare că toamna aceasta aparţine companiilor low-cost, împrejurare care vine în avantajul turistului. Dacă începe să-şi rezerve de pe acum bilete, nu va scoate din buzunar mai mult de 50 de euro fără taxe pentru o călătorie în Italia, Spania sau Austria.

126-19284-untitled2.jpg«Am identificat unele tendinţe ale profilului pasagerului Blue Air în interesul turistic pentru Veneţia şi creşterea traficului de pe aeroporturile mai mici.»
Florentina Ivan, marketing manager, Blue Air

1 euro este preţul celui mai ieftin bilet de avion din această toamnă, însă pasagerul trebuie să plătească taxele de aeroport aferente zborului

Oferte la pret de promotie

BARCELONA  Dacă ar face rezervare astăzi, un pasager va plăti pentru un zbor Bucureşti-Barcelona Reus, efectuat în perioada 28 octombrie -1 noiembrie, 155 de euro cu toate taxele incluse (ofertă Blue Air).

PARIS Clujenii care vor să petreacă sărbătorile Crăciunului în capitala Franţei plătesc doar 220 de lei, adică aproximativ 61 de euro, pentru un bilet de avion, rezervat astăzi pentru perioada 18-30 decembrie (ofertă Wizz Air).

VIENA Cei care călătoresc din Timişoara în capitala Austriei şi nu au reuşit să rezerve din timp bilete plătesc astăzi 226 de euro pentru un zbor programat în perioada 20-22 octombrie (ofertă Carpatair).