Guvernul României urmărește să dezvolte Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav

Guvernul României urmărește să dezvolte Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav. Dezvoltarea sa a fost tema unei discuţii între ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Adrian Veştea, şi comisarul european pentru Transport, Adina Vălean.

Adina Vălean a recomandat orientarea către finanţări pentru mobilitate duală civil-militară, cu obiectivul de a include aeroportul în reţeaua europeană de transport TEN-T.

Adrian Veștea a prezentat deja progresele recente ale Aeroportului Internațional Braşov-Ghimbav, în special extinderea platformei de parcare aeronave având în vedere colaborarea cu baza NATO de la Cincu.

„Astăzi, am participat la o întâlnire în format hibrid Bruxelles-Bucureşti, cu doamna Adina Vălean, Comisar European pentru Transport, europarlamentarul Sigfried Mureşan şi Directorul Aeroportului Braşov-Ghimbav, Alexandru Anghel. Ne-am concentrat pe găsirea sprijinului şi oportunităţilor de finanţare pentru dezvoltarea Aeroportului Internaţional Braşov-Ghimbav (AIBG). Comisarul Adina Vălean ne-a sfătuit să ne orientăm către finanţări pentru mobilitate duală civil-militară prin programul CEF (Connecting Europe Facility), cu obiectivul de a include aeroportul în reţeaua europeană de transport TEN-T.

Sigfried Mureşan a confirmat că în Parlamentul European se discută despre alocarea de fonduri pentru mobilitate, iar Directorul Aeroportului a subliniat importanţa extinderii platformei de parcare aeronave şi colaborarea cu autorităţile locale. Am încredere că vom obţine sprijinul necesar pentru a transforma Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav într-un hub regional de conectivitate europeană”, a declarat, marți, Adrian Veştea.

Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav a fost inaugurat în iunie 2023

Vă amintim că pe data de 15 iunie 2023, aeronava TAROM, pilotată de Cătălin Prunariu, a aterizat pe pista Aeroportului Internațional Brașov-Ghimbav.

În această primă cursă, s-au aflat președintele desemnat al Senatului României, Nicolae Ciucă, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, Dumitru-Dorin Prunariu și președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu, plus ambasadorii Marii Britanii și Franței și alți oficiali guvernamentali.

Cu acest prilej, Dumitru-Dorin Prunariu a primit titlul de Cetățean de Onoare al Județului Brașov.

În aceeași zi, a fost înființată și prima linie de transport în comun care va lega orașul cu Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav. Noua linie de transport în comun va avea indicativul A1 și va pleca din Gara Brașov. Frecvența autobuzelor va fi corelată cu zborurile care decolează și aterizează pe aeroport.