ICANN (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), organismul american care gestionează Internetul şi numele de domenii, a aprobat vineri la întâlnirea anuală de la Seul ca, de la jumătatea anului viitor, adresele de Internet să fie formate şi din caractere non-latine.

Decizia ICANN înseamnă că adresele de Internet vor putea fi formate doar din caractere arabe, chirilice, japoneze sau chineze. Jumătate din cei 1,6 miliarde de utilizatori ai Internetului sunt din ţări care folosesc caractere diferite de cele latine, conform reprezentanţilor ICANN.

Planurile pentru schimbarea DNS-urilor (Domain Name System) pentru a accepta caracterele non-latine au fost aprobate din luna iunie 2008, teste se fac însă de mai bine de doi ani.

 „Este una dintre cele mai inovative descoperiri tehnice care se va aplica pe Internet, de când a fost inventat acesta, acum 40 de ani”, a remarcat Peter Dengate Thrush, preşedintele consiliului de administraţie al ICANN.

ICANN spune că primeşte aplicaţii din data de 16 noiembrie, iar primele primele site-uri în noul format vor fi gata până la mijlocul anului viitor. Schimbarea nu va afecta activităţile utilizatorilor web obişnuiţi doar cu adresele formate din carcatere latine.

SURSA: BBC