A murit Doug Ingle, solistul trupei rock Iron Butterfly o legendă a rock-ului

Doug Ingle, solistul și organistul celebrei trupe rock americane Iron Butterfly, cunoscut pentru compunerea hitului lor de succes „In-a-Gadda-Da-Vida”, a încetat din viață la vârsta de 78 de ani, conform informațiilor oferite de The Guardian.

Anunțul despre deces a fost făcut de fiul său, Doug Ingle Jr, pe rețelele de socializare.

„Îţi mulţumesc tată pentru că ai fost un părinte, profesor şi prieten. Amintiri pline de iubire preţioase pe care le voi purta tot restul zilelor mele mergând înainte în această călătorie a vieţii” a scris fiul defunctului.

Născut în Nebraska, Ingle a fost crescut în San Diego, unde în 1966 a fondat trupa Iron Butterfly și a semnat un contract cu Atlantic Records, care a lansat albumul lor de debut „Heavy” în 1968. Mai târziu, în același an, a apărut „In-a-Gadda-Da-Vida”, titlul său fiind o versiune distorsionată a cuvântului „în grădina Edenului”, rostit de un Ingle în stare de ebrietate, în timp ce bea un galon de vin.

Are o piesă care a stat 140 de săptămâni în topuri

Versiunea completă de 17 minute a cântecului a ocupat a doua jumătate a albumului cu același nume, care a stat 140 de săptămâni în topul albumelor din SUA și s-a vândut în peste patru milioane de exemplare. O ediție radiofonică de trei minute a ajuns, de asemenea, pe locul 30 în clasamentul single-urilor.

Ingle a mai lucrat la alte două albume de studio, iar albumul „Ball” din 1969 a fost cel mai bine clasat LP al trupei, ajungând pe locul 3 în SUA. Plecarea sa în 1971 a dus la despărțirea grupului.

Deși a câștigat milioane de dolari cu trupa și a investit într-o fermă de 600 de acri, printre alte proprietăți, Ingle a recunoscut mai târziu că nu s-a implicat în afaceri.

„Nu m-am implicat deloc la nivel de afaceri” și s-a trezit cu datorii la US Inland Revenue Service.

A gestionat un parc pentru vehicule de agrement în Los Angeles la mijlocul anilor 1970, dar s-a întors la Iron Butterfly pentru diverse turnee până la o ultimă perioadă cu grupul pe la mijlocul anilor 1990.

„In-a-Gadda-Da-Vida” a devenit un punct de referință în cultura pop, apărând pe coloana sonoră a serialului „The Simpsons” și inspirând coveruri interpretate de Slayer, the Residents, High Contrast și Boney M.

Ingle a fost ultimul membru supraviețuitor al formației Iron Butterfly, după moartea toboșarului Ron Bushy, a basistului Lee Dorman și a chitaristului Eric Brann, între anii 2003 și 2021.