Campania de vaccinare împotriva COVID-19 a început duminică dimineaţa şi în România. Primul român care a primit serul dezvoltat de Pfizer şi BioNTech a fost asistenta medicală Mihaela Anghel, despre care puteţi citi aici mai multe detalii.

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, a vorbit şi el despre importanţa acestui moment pentru România.

“Este un moment emoţionant pentru toată lumea. Vreau să vă spun că astăzi este ziua profesorului Louis Pasteur, părintele microbiologiei, și cred că această campanie de vaccinare reprezintă un tribut adus cercetării medicale, progresului științific și tuturor celor care s-au jertfit pentru a salva vieți omenești, întregului corp medical, dar și tuturor pacienților care din păcate au avut de suferit din cauza acestei pandemii.

Cred că doar împreună, prin solidaritate, prin coeziune, printr-un mesaj comun, transparent și onest putem să mergem mai departe şi sunt convins că putem să câștigăm această bătălie împotriva pandemiei COVID-19. Astăzi, dacă vreți, s-a concretizat speranța noastră, avem încredere că lucrurile merg bine, iar eu, prin prisma faptului că sunt coordonatorul acestei campanii de vaccinare, mă voi preocupa și vă asigur că fac tot ce ține de mine și de echipa pe care o coordonez ca lucrurile să se desfășoare cât mai normal, într-un cadru cât mai favorabil vaccinării așa încât până la final ultima persoană vaccinată să fie în condiții de siguranță și să putem împreună să spunem că am pus capăt acestei pandemii. Eu vă mulțumesc!”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Când vom reveni la viaţa normală dinainte de pandemie?

Medicul a vorbit şi despre orizontul de timp privind o revenire la viaţa normală aşteptată de milioane de români. Cum va ajuta vaccinul în acest caz?

„Dacă lucrurile decurg bine și disponibilitatea vaccinurilor va fi cea de care noi avem nevoie, ar trebui ca în primele șase luni, din acest moment, să putem asigura imunizarea a circa 60-70 la sută din populație, ceea ce reprezintă nivelul la care consecințele pandemiei sunt mult diminuate și putem pune punct acestui flagel”, a precizat Valeriu Gheorghiţă.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a oferit detalii şi despre vaccinarea cadrelor medicale din alte spitale din România care luptă împotriva COVID-19.

„Din 29 decembrie (vor fi vaccinaţi şi aceştia – n.red.). Mâine, pe 28 decembrie, vom primi următoarea tranșă de vaccinuri, vom avea confirmarea acestui lucru în cursul acestei zile. Din data de 29 începe distribuirea vaccinurilor către cele 370 de centre din unitățile medicale din România”, a mai declarat Valeriu Gheorghiţă.