Paxlovid, pastila antivirală produsă de Pfizer, are potențialul de a reduce semnificativ numărul îmbolnăvirii din cauza virusului. NZHerald reamintește cât de eficiente sunt medicamentele antivirale.

Paxlovid, primul tratament oral de acest tip din lume, conține doi „inhibitori de protează” existenți – Nirmatrelvir și Ritonavir – care lucrează împreună pentru a bloca eficient virusul Sars-CoV-2 care cauzează Covid-19.

Administrat la câteva zile de la infectare, Paxlovid, reduce șansele de spitalizare cu aproape 89%. Guvernul SUA a plasat deja comenzi pentru noul medicament. Și Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat pastila Pfizer pentru tratarea coronavirusului, devenind astfel primul tratament antiviral pentru Covid autorizat în Europa.

Un expert în boli infecțioase de la Universitatea Yale a numit medicamentul, care va fi disponibil în curând și în Noua Zeelandă, „un schimbător de jocuri”.

Deși Ritonavir nu funcționează direct împotriva Sars-CoV-2 – fiind cunoscut ca tratament împotriva HIV/SIDA – ajută la descompunerea colegului său inhibitor, permițând Nirmatrelvir să rămână activ în organism, mai puternic și mai mult timp.

„În acest fel, se previne înmulțirea virusului și i se permite organismului să depășească infecția”, explică dr. Krishan Thiru, director medical Pfizer pentru Australia și Noua Zeelandă.

Cât de eficiente sunt aceste antivirale

Studiile clinice au arătat că Paxlovid funcționează impresionant.

Într-un studiu efectuat în rândul persoanelor cu factori de risc, cum ar fi vârsta și afecțiunile medicale subiacente, s-a demonstrat că, dacă a fost administrat în termen de cinci zile de la infectare, Paxlovid a redus riscul de spitalizare și deces cu aproximativ 90%.

Reacțiile adverse frecvente includ afectarea simțului gustului, diaree, creșterea tensiunii arteriale și dureri musculare.

Un alt antiviral este Molnupiravir, produs de Merck, dar care, potrivit Administrației pentru Alimente și Medicamente din SUA, a fost doar 30% eficient în reducerea riscului de spitalizare.

Medicamentul trebuie administrat cât mai curând posibil după diagnosticul de COVID-19 și în termen de 5 zile de la debutul simptomelor. Este disponibil sub formă de capsule și trebuie luat de două ori pe zi timp de 5 zile, potrivit EMA.

Molnupiravir a fost conceput inițial ca o posibilă terapie pentru virusul encefalitei ecvine venezuelene, transmis de țânțari.

Funcționează și împotriva variantei Omicron?

Date recente sugerează că ingredientele active din Paxlovid și Molnupiravir au funcționat și împotriva subvariantei Omicron BA.1, precum și împotriva tulpinii originale a virusului.

Paxlovid a funcționat prin blocarea unei enzime în interiorul virusului, și nu prin țintirea unei proteine din exteriorul virusului, așa cum o fac vaccinurile.