Adevărul din spatele crenvurștilor de porc! Au doar 10% carne și sunt plini de E-uri

InfoCons a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip crenvurști de porc ce se regăsesc pe piața din România, fiind analizate, în total, 19 produse de acest fel. Așadar, s-a descoperit că, din punct de vedere al procentajului de carne de porc, aceasta se regăsește într-o proporție cuprinsă între 10 și 93% din compoziție.

De asemenea, există și produse care sunt comercializate sub denumirea „Crenvurști carne de porc”, însă primul ingredient din listă este carnea de pui. Carnea de porc se află pe a patra poziție în lista ingredientelor.

În crenvuști sunt prezente și alte ingrediente, astfel: 57.89% au în compoziție apa, fiind și cel de-al doilea ingredient, 31.57% au sarea ca fiind al treilea ingredient, în timp ce 42.11% nu menționează proveniența ingredientului principal, însă menționează proveniența altor ingrediente, cum ar fi șoriciul.

Este de menționat că ingredientele de pe etichetă se află în ordine descrescătoare: primul fiind în cantitatea cea mai mare, iar ultimul în cantitatea cea mai mică.

Crenvuștii sunt plini de aditivi alimentari

Analiza InfoCons arată că 100% din produse au în compoziție E-uri , în timp ce numericul de E-uri variază între 2 – 11, astfel:

  • 5.26% din produse au în compoziție 11 E-uri;
  • 10.53% din produse au în compoziție 9 E-uri
  • 21.05% din produse au în compoziție 8 E-uri;
  • 5.26% din produse au în compoziție 7 E-uri;
  • 10.53% din produse au în compoziție 6 E-uri;
  • 5.26% din produse au în compoziție 5 E-uri;
  • 10.53% din produse au în compoziție 4 E-uri;
  • 21.05% din produse au în compoziție 3 E-uri;
  • 10.53% din produse au în compoziție 2 E-uri;

Din punct de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă astfel:

  • 100% dintre produsele studiate au avut în componență nitrit de sodiu (E250);
  • 84.21% dintre produsele studiate au avut în componență difosfat de sodiu (E450);
  • 84.21% dintre produsele studiate au avut în componență acid asorbic (E300);
  • 57.89% dintre produsele studiate au avut în componență carmina (E120);

”Crenvurștii sunt un produs pe care îl cumpărăm pentru a-l mânca dimineața, la serviciu, când mergem la picnic, sau, mai nou, chiar între 2 felii de pâine sub denumirea de hot dog. Sperăm cu toții că un astfel de produs este compus doar din carne, arătând și mirosind a carne, cu ceva condimente adăugate și cam atât. Însă, citind eticheta sau urmărind testele comparative InfoCons, putem vedea că într-un astfel de produs se găsesc chiar și 11 E-uri. Oare mai e loc și de carne? Haideți să citim eticheta, să alegem în cunoștință de cauză și să votăm produsele pe care cu adevărat dorim să le cumpărăm”, spune Sorin Mierla, președintele InfoCons.