Usturoiul conține o serie de ingrediente utile și oferă un plus de gust preparatelor în care îl adăugăm, dar este și foarte bogat în nutrienți.

Este foarte hrănitor

Unul dintre compușii cei mai benefici pe care îi conține usturoiul se numește alicină. Aceasta se formează numai atunci când usturoiul este tăiat sau zdrobit. Alicina acționează ca un antibiotic, ceea ce înseamnă că este foarte utilă în tratarea infecțiilor.

Alte substanțe benefice pe care le conține usturoiul sunt manganul, vitamina B6, vitamina C, seleniul și fibrele. Consumul regulat de usturoi întărește imunitatea, ceea ce face organismul mai rezistent. Orice răceală poate fi atenuată sau chiar evitată prin consumului de usturoi. Nu este întâmplător faptul că majoritatea rețetelor naturale pentru o imunitate puternică conțin usturoi, potrivit Rador.

De asemenea, usturoiul scade colesterolul rău, protejează celulele creierului de deteriorare și îmbătrânire, astfel reducând riscurile de Alzheimer și demență.

Cum se păstrează usturoiul?

Usturoiul are puternice proprietăți antitumorale, antibacteriene și antivirale și este de asemenea un antibiotic foarte eficient. Pe lângă savoarea inconfundabilă pe care o dă preparatelor, usturoiul facilitează digestia, ucide bacteriile și paraziții din corp și ajută la prevenirea și la tratarea răcelilor.

Pentru a-l păstra cât mai bine, căpățânile trebuie să fie ferme și nu trebuie să fi încolțit sau să prezinte semne de mucegai.

Dacă ați pus usturoi în grădină, acesta ar trebui să fie uscat înainte de a fi depozitat. După ce l-ați scos, puneți-l într-un loc răcoros, uscat, bine ventilat, ferit de lumina directă a soarelui. Usturoiul poate fi agățat în ciorchini de tulpinile legate între ele, fie întins pe grătare de sârmă sau pur și simplu, pe ziare pentru uscare.  Când usturoiul este uscat, tăiați rădăcinile și îndepărtați stratul exterior de foi.

Experții spun că un loc în care nu este indicat să păstrăm usturoiul este frigiderul, deoarece este un mediu propice pentru încolțirea acestuia.

„Frigiderul nu este potrivit pentru depozitarea optimă pe termen lung a usturoiului, deoarece ținerea lui la această temperatură stimulează încolțirea”, spune experta Linda J Harris.

Un cățel de usturoi care a fost curățat poate fi păstrat la frigider, dar nu bulbii întregi.