Într-un interviu acordat pentru DCNews, psihologul Radu Leca a vorbit despre această informație. Potrivit acestuia, în momentul în care o astfel de veste vine din partea unei țări precum Austria, credibilitatea ei este mult mai mare, în special în cazul românilor.

Totodată, el a mai subliniat faptul că o astfel de pană de curent ar urma să afecteze întreaga Europă, nu doar România, motiv pentru care îngrijorările sunt la nivel înalt.

„Știrea a avut un atât de mare impact pentru că oamenii se tem de necunoscut. În plus, faptul că această știre vine din Austria îi oferă o notă mare de credibilitate. Să spună o țară ca Austria că s-ar putea produce un blockout la nivel european provoacă îngrijorare, tocmai de asta știrea este credibilă. Oamenii se tem de ceea ce nu pot controla. O pană de curent la nivel european i-ar afecta pe toți, de aici și interesul românilor pentru această știre.”, a declarat Radu Leca pentru DCNews.

Pentru oamenii de la țară nu se va schimba nimic

Medicul a fost întrebat ce ar putea urma în România după acest anunț. Psihologul Radu Leca susține că este posibil ca românii să înceapă să își facă provizii, la fel ca și la debutul pandemiei de coronavirus atunci când magazinele din țară au fost luate cu asalt.

El a mai explicat că toate recomandările venite din partea austriecilor ar urma să fie luate în calcul de români.

„Pentru oamenii de la țară nu se va schimba nimic. Ei cel mai probabil își vor continua viața așa cum au făcut-o până acum. În schimb, cei din Capitală sau din alte orașe mari ale României ar putea începe să își facă provizii. În primul rând, oamenii vor avea grijă să aibă provizii de apă în case. În plus, românii își vor cumpăra baterii și motorină pentru generatoarele de curent.”, a explicat psihologul Radu Leca.

Un alt aspect subliniat de medic îl reprezintă faptul că în cazul în care informația legată de Blackout ar fi venit dintr-o țară care are un grad mic de credibilitate, nu ar fi fost luată în serios de români. El a adăugat că ar fi fost considerată un fake news, însă în condițiile în care vestea vine din Austria, lucrurile sunt complet diferite.

„Dacă știrea ar fi venit dintr-o țară fără credibilitate, nu ar fi avut impact. Oamenii ar fi crezut că este un fake news, așa cum se întâmplă atunci când apar știri despre un posibil cutremur devastator. Faptul că, pentru prima dată, se vorbește despre posibilitatea ca omenirea să rămână fără curent electric zile la rând și faptul că anunțul îngrijorător vine tocmai din Austria, o face credibilă.”, a conchis Radu Leca.