Bananele necoapte sunt mai puțin apreciate pentru gustul lor, dar amidonul pe care-l conțin poate face diferența și poate aduce beneficii organismului.  Un studiu care s-a întins pe o perioadă de mai mulți ani a descoperit că amidonul din acest tip de banane poate reduce riscul unor cancere și cu peste 50%. Acest tip de amidon se mai găsește și în ovăz, cereale, paste, orez, mazăre și fasole.

Un studiu efectuat pe oameni care aveau un risc crescut de a dezvolta diferite tipuri de cancer a demonstrat un efect preventiv semnificativ al amidonului rezistent. Majoritatea carbohidraților pe care îi consumăm, cum ar fi din cereale, paste și cartofi, sunt amidon, potrivit Thebrighterside.

Au fost implicați pacienți cu sindrom Lynch

Cunoscut sub numele de CAPP2, acest studiu a implicat aproximativ 1000 de pacienți cu sindrom Lynch și a dezvăluit că o doză regulată de amidon rezistent, cunoscut sub numele de ”fibre fermentabile”, luată timp de doi ani, nu a influențat în vreun fel cancerele intestinale, dar a redus cancerele din alte părți ale corpului, cu mai mult de jumătate.

Acest efect a fost deosebit de pronunțat pentru cancerele gastrointestinale superioare, inclusiv cancerele esofagiene, gastrice, ale tractului biliar, pancreatic și ale duodenului.

În cadrul studiului s-a observat dispariția cancerului la fiecare pacient. Efectul administrării suplimentului a fost evident timp de 10 ani și după ce pacienții au încetat să-l mai ia.

Ce este amidonul rezistent

Amidonul rezistent este extrem de popular în cercetările nutriționale, cu studii care arată multe beneficii puternice pentru sănătate, inclusiv niveluri mai scăzute de zahăr în sânge, sensibilitate îmbunătățită la insulină și un apetit redus. Alte beneficii pentru sănătate includ îmbunătățirea profilului lipidelor din sânge, absorbția crescută a micronutrienților și îmbunătățirea sănătății intestinului.

„Am descoperit că amidonul rezistent reduce o serie de tipuri de cancer cu peste 50%. Efectul a fost cel mai evident în partea superioară a intestinului”, a declarat John Mathers, profesor de nutriție la Universitatea Newcastle.

„Doza utilizată în studiu este echivalentul consumului zilnic al unei banane. Înainte ca acestea să devină prea coapte și moi, amidonul din banane rezistă la descompunere și ajunge în intestin, unde poate schimba tipul de bacterii care trăiesc acolo”, a subliniat el.

Amidonul rezistent poate fi administrat și ca supliment și se găsește în mod natural în mazăre, fasole, ovăz și alte alimente bogate în amidon.

Amidonul rezistent hrănește bacteriile intestinale bune

Amidonul rezistent fermentează în intestinul gros, hrănind bacteriile intestinale sănătoase, cât și, indirect celulele din colon, prin creșterea nivelului de butirat. Amidonul rezistent reduce, de asemenea, nivelul pH-ului, poate ajuta la prevenirea inflamației și are ca rezultat mai multe modificări care pot reduce riscul de cancer colorectal.

Profesorul Mathers crede că amidonul rezistent poate reduce dezvoltarea cancerului prin reducerea cantității de acizi biliari din intestin despre care se știe că dăunează ADN-ului și, în cele din urmă, duce la apariția cancerului. El a avertizat însă că vor fi necesare studii suplimentare pentru a verifica acest lucru.