Cercetătorii de la o universitate din Germania susțin că, la nivel global, au fost identificate doar aproximativ 6% din cazurile de coronavirus. În consecință, numărul real al oamenilor îmbolnăviți de COVID-19 ar putea să fie deja de ordinul zecilor de milioane.

Astfel, situația infecțiilor cu coronavirus este foarte probabil să fie mult mai gravă decât cifrele oficiale raportate în momentul de față de către autoritățile sanitare din întreaga lume, sugerează studiul.

Raportări eronate

Christian Bommer și Sebastian Vollmer de la Universitatea Göttingen din Germania au analizat cele mai recente date publicate de jurnalul lunar de boli infecționase The Lancet.

The Lancet este un hebdomadar medical britanic, una dintre cele mai vechi reviste de specialitate din domeniul medicinei.

Cercetătorii germani au analizat mortalitatea estimată a cazurilor de coronavirus și timpul estimat de la infectare până la deces, pentru a determina acuratețea raportărilor oficiale.

Ei susțin că numărul real al persoanelor bolnave de COVID-19 ar putea fi deja de ordinul a zeci de milioane, la nivel global, cu mult peste ce raportează oficialitățile.

”Doar o chestiune de timp”

”Rezultatele cercetării arată că guvernele și factorii de decizie trebuie să dea dovadă de foarte mare precauție, atunci când estimează evoluția pandemiei, pe baza cazurilor actuale”, a declarat profesorul universitar Sebastian Vollmer, conform dw.com.

Testarea improprie și întârziată realizată de guverne poate fi motivul pentru care unele țări europene, precum Italia și Spania, raportează o rată a mortalității mult mai mare decât Germania, susțin autorii studiului.

Ei vorbesc despre necesitatea ca țările să își îmbunătățească substanțial capacitatea de a identifica noile cazuri de persoane infectate și să adopte măsuri adecvate de izolare a pacienților infectați și a celor care au intrat în contact cu aceștia.

În caz contrar, ”coronavirusul poate rămâne nedetectat pentru perioade lungi și este doar chestiune de timp până când vom asista la o nouă explozie a pandemiei”, avertizează autorii studiului.