O data cu acest pas, se va putea i sfirsit spune pe drept cuvint ca a fost privatizata si RomTelecom, fiindca grecii care detin majoritatea capitalului social i telefonia fixa romineasca reprezinta, de fapt, asa cum se stie, o firma de stat.
Capitalizarea bursiera a OTE este i acest moment, pe piata din Atena, de circa 10 miliarde de euro (8,5 miliarde de dolari). 53% din actiuni sunt detinute de statul grec, care doreste sa vinda 20%, pastrind isa managementul companiei – singura modalitate de a ivinge puternica opozitie sindicala fata de privatizare, dar mai ales fata de numirea unor directori straini la companiile nationale. O solutie asemanatoare a fost icercata si i Turcia, dar rezultatul a fost un esec total: nu s-a gasit nici un investitor strategic care sa cumpere un pachet semnificativ, fara a obtine si drepturi manageriale la Turk Telecom. Surse din ministerul de finante elen au dezvaluit recent ziarului Financial Times ca s-ar putea oferi unui eventual partener, pentru a face compromisul mai atractiv, drept de veto asupra principalelor decizii luate de conducerea executiva.
La negocierile preliminare au fost invitate 11 nume mari din domeniul telecomunicatiilor: British Telecom, France Telecom, Deutsche Telekom, Telecom Italia, KPN (Olanda), Telefonica (Spania), Telia (Suedia), Telenor (Norvegia) si Sonera (Finlanda) – din Europa, plus SBC Communications din Statele Unite si NTT din Japonia. Dintre accestea, pina vineri, 20 octombrie urma sa fie selectat un singur partener de dialog. Cei mai interesati s-ar putea dovedi norvegienii, care detin deja 26% din CosmOTE, subsidiara pentru telefonie mobila a OTE. Consultanta pentru megaafacere este asigurata de UBS Warburg si Credit Suisse First Boston.
Oricum, privatizarea este considerata de analisti singura modalitate de a mentine rentabilitatea OTE si dupa liberalizarea, din ianuarie anul viitor a pietei telecomunicatiilor, impusa si Greciei de reglementarile din Uniunea Europeana. Se spera ca o data cu investitorii privati, vor veni si profituri mai mari din afacerile OTE i strainatate, adica i Serbia, Albania si, bineiteles, Rominia.