Aderarea României la Schengen

Eugen Tomac a exprimat la Antena 3 îndoiala sa cu privire la scenariul în care negocierile pentru aderarea României la Schengen pe cale navală și aeriană ar putea fi finalizate în doar două zile.

El a afirmat că, potrivit estimărilor sale, nu se așteaptă la o decizie înainte de 24 ianuarie cu privire la aderarea României la Schengen pe cale navală și aeriană.

Totodată, el a subliniat că cel mai devreme în 21 martie, în cadrul Consiliului European, România ar putea decide și impune intrarea în Schengen, fără condiții, acoperind aspectele maritime, terestre și aeriene.

De asemenea, Tomac a menționat că președintele Klaus Iohannis are puterea de a bloca deciziile în Europa, dacă drepturile țării nu sunt respectate.

”Mai devreme de 24 ianuarie nu putem avea o decizie, pe 24 ianuarie va avea loc următorul Consiliu JAI.

Şi cel mai devreme unde România poate în aceeaşi zi decide şi impune intrarea în Schengen, fără condiţii şi evident maritim, terestru şi aerian, în acelaşi timp, este data de 21 martie, când are loc Consiliul European.

Preşedintele are puterea lui de decizie, un vot prin care poate bloca orice în Europa, dacă nu ni se respectă drepturile”, a spus Tomac.

eugen tomac
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Antecedent în Serbia

Eugen Tomac a explicat că deja există un antecedent în această situație.

El a menționat că au existat precedente similare, unde au blocat deschiderea negocierilor de aderare a Serbiei la Uniunea Europeană în 2012. Asta s-a întâmplat până când Serbia a semnat Acordul privind protecția minorităților.

Aceasta a condus la amânarea deciziei Consiliului European până în februarie 2012. Serbia nu recunoștea minoritatea română din Valea Timocului.

”Noi am blocat deschiderea negocierilor de aderare a Serbiei la UE în 2012, pentru că nu semna Acordul privind protecţia minorităţilor.

Am blocat Consiliul European şi s-a amânat această decizie în februarie 2012, pentru că Serbia nu voia să recunoască minoritatea română din Valea Timocului. Deci avem acest precedent”, a arătat el.

Critici asupra cerințelor Austriei

Eugen Tomac a comentat că cerințele impuse de Austria nu au nicio legătură cu prevederile Tratatului și Acordului Schengen.

El a menționat că condițiile impuse ar trebui respinse din start. Acesta a evidențiat că Guvernul de la Sofia a fost mai hotărât și a declarat că nu acceptă condiții suplimentare. Bulgarii nu doresc să fie tratați ca cetățeni de rang inferior.

”Din capul locului trebuie respinse şi am văzut că Guvernul de la Sofia a fost mult mai ferm, a spus că nu acceptăm nicio condiţie în plus, pentru că nu suntem cetăţeni de mâna a doua”, a subliniat Tomac.

Premierul Marcel Ciolacu a exprimat vineri speranța că negocierile privind aderarea la Spațiul Schengen vor fi finalizate în următoarele două zile.

Primul pas ar fi aderarea aeriană și navală. Al doilea pas ar fi aderarea terestră.

De asemenea, a menționat că ministrul Transporturilor și-a asumat responsabilitatea finalizării a 250 de kilometri de:

  • autostradă;
  • drum expres.