Fostul ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici, a publicat pe internet un mesaj foarte dur, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la Evenimentele din decembrie 1989.

Intoleranța la opiniile celorlați

El a precizat că există în România încă oameni care trăiesc sentimentul de teamă atunci când vor să se exprime liber cu privire la opțiunile lor ideologice, inclusiv a celor de natură politică.

Asta pentru că alți oameni condamnă, cu înverșunare și ură, opiniile și alegerile celorlalți. În aceste condiții, e ceva e putred în valoarea de necontestat a democrației noastre de astăzi, spune Teodorovici.

Uitarea idealurilor din 1989

”Dacă acum, după 30 de ani de libertate în democrație, într-o Românie europeană și transatlantică, mai sunt, încă, oameni care trăiesc acest sentiment de teamă în a se exprima liber cu privire la opțiunile ideologice, inclusiv a celor de natură politică, și mai sunt alți oameni care condamnă, cu înverșunare și ură, opiniile și alegerile acestora, înseamnă că, pe alocuri, ceva e putred în valoarea de necontestat a democrației noastre de astăzi. Mai înseamnă, din păcate, și începutul uitării idealurilor revoluției române din decembrie 1989”, a scris fostul ministru pe Facebook.

”Vreau să cred că după 30 de ani de libertate și democrație, chiar dacă mai avem atât de multe de schimbat în România noastră, nu vom mai avea vreodată un regim totalitar în care puterea să aparțină, în totalitate, unei persoane sau unui grup de persoane”, a adăugat el.

Eliberarea de teamă

”În ziua de 21 decembrie 1989, fix acum 30 de ani, eram unul dintre tinerii aflați la vârsta majoratului, care, alături de mulți alți tineri și de oameni la fel de însetați de libertate, ceream, pe străzile Bucureștiului, schimbarea pe care cu toții ne-o doream. Nu știam ce urma să se întâmple și nici cum se va sfârși, dar aveam sentimentul acela că împreună eram o forță atât de puternică, încât nimic, nici focul, nici tancul, nici glonțul, nu o mai putea învinge”, a povestit Teodorovici.

”Atunci s-a descătușat o energie comună ce ne-a făcut pe toți să ne eliberăm de toate temerile trăite de noi, de familiile noastre, de prietenii, apropiații și vecinii noștri. De teama de a face sau a spune ceva împotriva partidului stat și împotriva conducătorului suprem. De teama de a nu fi înlăturat din viața publică, de a nu-ți pierde locul se muncă și a nu face rău propriei familii și prietenilor, din cauza celui mai mic derapaj de la ordinea impusă. De aceea, fiecare trăia în cercul său mic de libertate, visând, poate, la drepturi și libertăți sub protecția pereților propriei locuințe și a încrederii celor apropiați”, a adăugat el, în mesajul postat pe internet.

Postarea lui Eugen Teodorovici poate fi văzută mai jos: