Reacția companiei farmaceutice față de pilula concurentă vine în contextul în care Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) ia în considerare autorizarea primului medicament antiviral ușor de administrat, Molnupiravirul dezvoltat de Merck, scrie Financial Times.

Un grup de experți FDA a votat zilele trecute în favoarea acordării aprobării antiviralului Merck, cu 13 voturi pentru și 10 împotrivă. Unii membri și-au exprimat îngrijorarea cu privire la eficacitatea și siguranța acestuia. S-a spus că medicamentul ar putea duce la malformații congenitale la femeile însărcinate și chiar poate favoriza generarea de noi variante ale Covid.

Merck atacă Pfizer

Într-un interviu pentru Financial Times, Eliav Barr, vicepreședinte Merck, a declarat că medicamentele antivirale sunt necesare pentru a proteja oamenii de virus. Dar a lansat un atac la adresa tratamentului rivalilor Pfizer, Paxlovid.

”După cum se știe, pilula antivirală de la Pfizer trebuie luată cu Ritonavir, un medicament folosit pentru a trata HIV, dar asta ar face, din câte se pare, ca tratamentul să nu fie poată fi luat de persoane cu afecțiuni medicale preexistente, a afirmat Barr.

„Ritonavir, care a fost folosit ani la rând în terapia HIV, este un medicament care inhibă în mod specific capacitatea organismului de a dezintegra medicamentele”, a spus Barr. „Problema este că e incredibil de general. Există numeroase medicamente pe care oamenii le iau, în special medicamente asociate cu afecțiuni care conferă risc”, spune vicepreședintele Merck.

Acțiunile gigantului farmaceutic Merck au scăzut cu 17% în ultima lună

Acțiunile gigantului farmaceutic Merck au scăzut cu 17% în ultima lună, după publicarea datelor care au arătat că pilula antivială Pfizer, Paxlovid, a fost mai eficientă decât Molnupiravir în reducerea riscurilor de spitalizare sau deces din cauza Covid.

Pfizer susține însă că Ritonavir are un profil de siguranță normal când este utilizat singur sau în combinație cu alte medicamente. Deși ar putea duce la anumite interacțiuni medicamentoase, acestea ar putea fi gestionate, susține compania.

Guvernul SUA are deja un contract de achiziționarea a 3,1 milioane de tablete

Financial Times subliniază că autorizarea comercială a Molnupiravir este extrem de importantă pentru compania Merck, care, spre deosebire de Pfizer, nu a dezvoltat un vaccin anti- Covid. Dacă FDA acordă autorizația de utilizare de urgență medicamentului, guvernul SUA are deja un contract de achiziționarea a 3,1 milioane de tablete, pentru suma de 2,2 miliarde de dolari.

Potrivit Merck, medicamentul său Molnupiravir a redus riscul de spitalizare sau deces cu 50% atunci când a fost administrat pacienților adulți testați pozitiv cu COVID-19.