Monica Pop, unul dintre cei mai cunoscuti oftalmologi din Romania, se arată total indignată de această măsură controversată, despre care spune că nu trebuie efectuată fără acordul pacientului. Ea reiterează că este o măsură care îi jignește pe români.

„În mod normal, nu ai voie să faci niciun fel de act, de niciun fel, unui om care nu dorește. Este total împotriva oricărei legislații din lume. Se poate doar dacă este vorba despre o boală psihică agresivă. Consider că această idee arată neîncredere în oameni. Fiecare poate să-și ia temperatura acasă. Este o jignire să te oblige să-ți ia temperatura.”, a susținut specialista.

„Nu trebuia să fie jignită populația!”

Monica Pop a argumentat într-o intervenţie la Antena3 prin faptul că o măsură atât de controversată nu a fost luată nici măcar în perioada din urgență, când situația epidemiologică era mai gravă.

De asemenea, șefa secției de la Spitalul de Oftalmologie contestă valoarea de 37,3 grade Celsius propusă de autorități, despre care afirmă că poate fi atinsă în perioade fiziologice normale, cu atât mai mult cu cât vine vara. De asemenea, a menșionat că „fetele în perioadă menstruală, femeile la ovulație”, pot atinge cu lejeritate această temperatură, fără să fie vorba de coronavirus.

„Trebuia foarte bine gândit, nu trebuia să fie jignită populația, nu mi se pare normal. Luarea temperaturii este o investigație medicală, nu poate fi făcută fără asentimentul omului”, a reiterat Monica Pop. Reacția renumitului medic vine după ce în spațiul public au apărut controverse în legătură cu măsurarea temperaturii corporale, despre care secretarul de stat Raed Arafat a susținut că este o „măsură normală”.

Potrivit experţilor, măsura rămâne importantă pentru că, chiar dacă există cazuri asimptomatice, febra este cel mai comun simptom al infecţiei cu virusul SARS-CoV-2. Aceasta a creat însă un val de confuzie în contextul în care oamenii reclamă afişarea unei temperaturi de 32-34 grade Celsius. Experţii spun însă că aceste aparate sunt calibrate să detecteze febra, şi nu temperatura normală a corpului uman, reacţionând la temperaturi peste 37,3 grade Celsius.