Activişti de mediu au înnegrit apa unei fântâni din Piazza di Spagna din Roma, în timpul unui protest care, susţin aceştia, evocă un scenariu de „sfârşit al lumii”. Trei militanţi ai organizaţiei Last Generation au turnat cărbune lichid vegetal în Fontana della Barcaccia, o capodoperă barocă din secolul al XVII-lea aflată la baza Treptelor Spaniole, înainte de a părăsi locaţia escortaţi de poliţie.

Fântâna în formă de barcă a fost proiectată de celebrul sculptor italian Pietro Bernini, a arătat AFP.

Înnegrirea apei „prefigurează scenariul sfârșitului lumii spre care ne îndreptăm, pe măsură ce apăsăm tot mai mult pe accelerator: secetă alternând cu inundaţii devastatoare, care vor pune capăt vieţii pe Pământ”, a precizat Last Generation într-un comunicat.

Ce vor să transmită protestatarii

Last Generation a început să organizeze proteste paşnice, dar perturbatoare, în Italia anul trecut, înainte de alegerile generale, îndemnând politicienii din toate partidele să facă din schimbările climatice o prioritate.

Protestele din Italia fac parte dintr-o serie de acţiuni organizate în toată Europa pentru a atrage atenţia asupra schimbărilor climatice.

Activiştii au aruncat supă, piure de cartofi sau vopsea lavabilă pe diverse situri de patrimoniu şi obiecte de artă din muzee.

Teoriile despre sfârșitul lumii

Despre sfârșitul lumii se vorbește periodic și se trag numeroase semnale de alarmă. Stephen Hawking a devenit celebru pentru teoriile sale în fizică, dar și pentru teoriile lui apocaliptice. Ultima profeție a venit cu doar două saptămâni înainte de decesul său. El anticipa că un virus, şi nu bomba atomică, va decima omenirea.

Mulți au spus că, odată cu moartea lui Stephen Hawking, în 2018, omenirea pierde una dintre cele mai strălucitoare minți.

Ce se va întâmpla cu Universul

Hawking a făcut o serie de predicții terifiante nu doar despre sfârșitul lumii, ci și despre ceea ce se va întâmpla cu Universul. El susținea că omenirea avea să se autodistrugă cu mult înainte de sfărșitul Universului. Rasa umană va dispărea înainte de sfârşitul acestui mileniu, probabil din cauza unui virus şi nu a unei bombe atomice, dacă nu vor fi înfiinţate colonii umane în spaţiul cosmic, considera astronomul britanic.

El a declarat, anterior, pentru BBC: „Suntem aproape de punctul de cotitură, în care încălzirea globală va deveni ireversibilă.