Conform laboratorului anti-malware al Panda Security, Anonymous, grupul de activişti cibernetici responsabil pentru lansarea unor serii de atacuri împotriva societăţilor de protecţie a drepturilor de proprietate intelectuală din mai multe ţări, din cursul lunii octombrie, derulează în prezent alte atacuri informatice în apărarea fondatorului Wikileaks, Julian Assange.

Grupul a diseminat o declaraţie prin care precizează că nu are nici o legătură cu Wikileaks sau fondatorul acestuia, dar că este alături de Assange, pentru că  “luptă pentru aceleaşi cauze: transparenţă şi eliminarea cenzurii”.

Până în acest moment, Panda Security a detectat trei atacuri. Primele două au lovit Paypal (celebrul sistem de comerţ electronic, prin care se pot face plăţi şi transferuri online) şi blogul acestei instituţii, pe motiv că a suspendat donaţiile către Wikileaks, atacuri care au condus la peste 8 ore de indisponibilitate a serviciului.

Al treilea atac a afectat serviciul online al băncii elveţiene PostFinance.ch, pe motiv că a blocat contul lui Assange, rezultând peste 11 ore de oprire a acestuia.  Până şi clienţii băncii au trimis pe Twitter mesaje către activiştii cibernetici, de a înceta atacul şi a le permite să folosească serviciile online ale băncii, pentru măcar 10 minute.

În final, în urmă cu câteva zile, website-ul grupului Anonymous a suferit o serie de atacuri DDoS (atacuri prin internet, provenind din mai multe surse, împotriva unei anumite ţinte şi destinate blocării activităţii acesteia), ceea ce a dus la inactivitatea acestuia pentru câteva ore.

Anonymous intenţionează să continue campania de susţinere a lui Julian Assange, prin atacarea oricărei instituţii care va încerca să descurajeze sau să reducă la tăcere Wikileaks. Grupul a ameninţat deja reţeaua socială Twitter, pe motiv ca a restricţionat discuţiile despre Wikileaks (#wikileaks), chiar dacă până acum aceste ameninţări nu s-au materializat.