Investitorii sunt foarte îngrijoraţi după ce autorităţile după reglementare din SUA a constatat că soft-ul proiectat de constructor pentru autoturismele diesel a oferit date false privind emisiile. VW s-ar putea confrunta cu amenzi de până la 18 miliarde de dolari, după cum a anunţat vineri Agenția pentru Protecția Mediului din SUA.

Scandalul merge până la inima afacerii. Într-o notă de cercetare de luni, analistul auto Evercore, Arndt Ellinghorst, a numit frauda "o mutare demnă de un garaj de la colţul străzii în căutarea de a pune mâna pe un automobil second hand."

Compania Volkswagen a echipat maşinile diesel din SUA cu un software care activează controalele de poluare numai atunci când autovehiculul îşi testează oficial emisiile.

Maşinile cu acest soft – denumit "dispozitiv de manipulare" – ar polua de la 10 până la 40 de ori peste  limitele legale atunci când sunt conduse în mod normal, estimează Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA.

Între timp, piețele europene sunt amestecate. FTSE 100 a scăzut cu 0,24%, Euro Stoxx 50 este mai jos cu 0,19%, în timp ce indicele DAX din Germania este a crescut cu 0,04%.

Acţiunile RSA Insurance se recuperează ușor după prăbuşirea de luni, de 20%, după ştirea că Zurich Insurance a anulat oferta de 8.5 miliarde de dolari pentru compania Volkswagen.