Guvernul spaniol va pune la dispoziţia NATO bazele aeriene Rota (Cadiz) şi Moron (Sevilla), precum şi mijloace navale şi aeriene, în cadrul unei eventuale operaţiuni internaţionale în Libia, a anunţat vineri ministrul spaniol al apărării, Carme Chacon, care a precizat că participarea spaniolă trebuie să fie autorizată de parlament, potrivit cotidianului spaniol El Mundo.

Norvegia, Danemarca şi Belgia sunt gata să participe la o operaţiune militară în Libia, după adoptarea joi noaptea a unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU ce autorizează folosirea ”tuturor mijloacelor necesare” pentru protejarea civililor din Libia şi susţine necesitatea blocării acţiunilor liderului libian Muammar Gaddafi destinate distrugerii forţele opoziţiei din Benghazi.

‘Suntem hotărâţi să contribuim la operaţiune, însă nu putem spune încă în ce fel’, a declarat vineri ministrul norvegian al apărării, Grete Faremo, pentru cotidianul Verdens Gang, potrivit AFP. ‘Ar fi bine să trimitem mijloace aeriene’, a adăugat ea.

O posibilitate ar fi trimiterea de avioane de luptă de tip F-16, dar Norvegia intenţionează să deruleze şi o misiune umanitară de proporţii.

Danemarca va solicita ‘cât de curând posibil’ sprijinul comisiei parlamentare pentru afaceri externe pentru a contribui, inclusiv cu 14 avioane de luptă F-16, la operaţiunile din Libia, a anunţat ministrul afacerilor externe, Lene Espersen.

Belgia a anunţat şi ea că este gata să participe la o operaţiune militară în Libia. Bruxellesul va insista totuşi pentru o implicare concretă a ţărilor arabe în operaţiunile militare vizate, notează cotidianul La Soir, precizând că participarea concretă a Belgiei va fi dezbătută în cursul zilei de vineri. Guvernul belgian interimar, condus de Yves Leterme, a obţinut joi în parlamentul federal un larg sprijin pentru împiedicarea acţiunilor liderului libian Muammar Gaddafi menite să distrugă forţele opoziţiei libiene din estul ţării.

Consiliul de Securitate al ONU a aprobat joi o rezoluţie susţinută de SUA, Marea Britanie şi Franţa, ţări cu statut de membru permanent în Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite, prin care autorizează instituirea unei zone de interdicţie aeriană deasupra Libiei, pentru a împiedica forţele colonelului Muammar Gaddafi de a ataca opoziţia antiguvernamentală.

Săptămâna trecută, miniştrii apărării din NATO au convenit că Alianţa va acţiona numai cu un mandat legal internaţional şi dacă va beneficia de susţinere la nivel regional.
UPDATE: Libia anunţă încetarea tuturor operaţiunilor militare

Libia a anunţat vineri că va pune capăt tuturor operaţiunilor militare după rezoluţia adoptată de Consiliul de Securitate al ONU în cursul nopţii de joi spre vineri.

Anunţul a fost făcut de ministrul libian de externe, Moussa Koussa, într-o conferinţă de presă.

SURSA: Agerpres