”Marea noastră problemă este pe modul de ratificare. În mod categoric, discutând cu specialişti, cu constituţionalişti, singura formulă care corespunde exigenţelor Consiliului este revizuirea Constituţiei”, a spus Băsescu, care a adăugat că este exclusă o formulă de genul ”să ne înţelegem noi partidele să votăm cu două treimi”, a spus Băsescu.
Şeful statului a respins astfel o propunere a Opoziţiei de a ratifica acordul printr-o lege specială votată de două treimi dintre parlamentari.
El a arătat că o astfel de lege votată de Parlament fie şi în unanimitate nu va fi considerată un angajament serios la nivel european.
”’Eu cred că nu vor fi două treimi, va fi vot sută la sută. Problema este cum modifici un astfel de tratat, iar acordul interguvernamental are regimul lui, cu Camera Deputaţilor cameră nedecizională, poate să treacă şi prin aprobare tacită, iar în Senat este suficient să ai jumătate plus unu, cvorumul, şi majoritatea din cvorum să voteze acordul. Ceea ce va însemna 35-36 de voturi. Nimeni nu va accepta ca fiind serioasă o astfel de abordare, cu atât mai mult cu cât solicitarea este expresă: înscrierea nivelului de deficit şi de datorie publică în Constituţie sau în act echivalent. Ca atare, opinia mea este că nu putem să o facem decât printr-o revizuire a Constituţiei”’, a susţinut preşedintele, în faţa Cabinetului Emil Boc.
În context, el a recomandat Guvernului să gestioneze implementarea legislaţiei cu respectarea procesului de informare, ratificarea putând fi făcută şi după luna mai 2012.
”’Nu vă recomand să trecem rapid, am auzit termene de aprilie, mai – este timpuriu. Abia în martie vom avea tratatul spre aprobare, la Consiliul European din martie. Deci cred că trebuie gestionate lucrurile în aşa fel încât să avem deplină cunoştinţă de cauză asupra formei finale a tratatului şi a exigenţelor finale”’, a mai arătat şeful statului.