În acest context, medicul Radu Ţincu de la Spitalul Floreasca, vine cu noi precizări. Potrivit acestuia, vârsta pacienţilor cu forme grave de Covid a scăzut în ultima perioadă și tot mai multe persoane de 35-40 de ani fac forme severe de boală.

Medicul Radu Ţincu este de părere că formele severe la tineri sunt determinate de o furtună de molecule inflamatorii. În același timp, acesta mai subliniat faptul că  perioada concediilor, reluarea serviciului, dar şi începutul anului şcolar sunt factori care au favorizat infectarea celor tineri, activi.

De asemenea, potrivit medicului o mare parte dintre acești tineri au chiar o predispoziţie genetică spre a face forme mai grave.

”Din păcate, la tineri, formele severe sunt determinate de o furtună de molecule inflamatorii. Se pare că această furtună de citokine proinflamatorii este condiţionată de genetica ficăruia dintre noi, astfel încât nu se poate previziona care persoane vor dezvolta o formă fulminantă de COVID 19 şi care nu”, a precizat dr. Radu Ţincu, medic specialist ATI -Toxicologie de la Spitalul Floreasca.

Cum acționează, de fapt, virusul în organism

Totodată, medicul a vorbit și despre modul în care virusul atacă organismul. Potrivit acestuia, virusul devastază întreg corpul prin răspunsul imun exagerat

”Toate organele vor fi afectate de prezenţa acestor molecule inflamatorii, şi, de fapt, organismul intră într-un cerc vicios în care virusul este doar un punct de plecare, urmează descărcarea aceasta de molecule inflamatorii care vor duce organismul într-o degringoladă, toate funcţiile lui vor fi afectate”, a mai spus medicul specialist ATI de la Spitalul Floreasca.

Potrivit datelor publicate de Grupul de Comunicare Strategică, numărul cazurilor de coronavirus continuă să se mențină ridicat. Astfel, în ultimele 24 de ore au fost întregistrate 1.231 cazuri noi de Covid-19, din 13.391 de teste efectuate. Alte 33 de persoane au murit din cauza infecției cu coronavirus, iar la terapie intensivă sunt internați 470 de pacienți.

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea