Aceste persoane sunt mai predispuse să aibă simptome persistente după ce au avut COVID-19. Studiul care scoate tot la iveală

Așadar, un studiu britanic, publicat miercuri, arată că femeile în jurul vârstei de 40-50 de ani sunt mai expuse riscului de a avea probleme pe termen lung după externarea din spital, după ce au fost infectate cu coronavirus. Studiul mai arată că acestea se pot confrunta cu simptome presistente precum oboseală, respirație greoaie și gândire încețoșată.

Studiul mai arată că, la cinci luni după externare, femeile care au fost infectate cu coronavirus și care aveau diabet sau probleme cu inima sau plămânii, s-au confruntat cu simptome persistente ale bolii.

Chris Brightling, profesor de medicină respiratorie la Universitatea din Leicester și coautorul studiului care poartă numele de PHOSP-COVID, a declarat, potrivit Reuters, că studiul arată că femeile albe, care au comorbidități, sunt mai predispuse la a avea simptome pe termen lung.

El mai precizează că a fost efectuat un alt studiu, condus de către ISARIC, care arată că femeile sub 50 de ani sunt predispuse la o înrăutățire a sănătății față de bărbați sau de femeile mai bătrâne, chiar dacă nu au nicio comorbiditate.

Cele mai frecvente simptome

Amintim că la studiul PHOSP-COVID au participat 1.077 pacienți bărbați și femei. Aceștia au fost externați din spitalele din Marea Britanie între lunile martie și noiembrie ale anului 2020, după ce s-au vindecat de coronavirus.

Majoritatea celor care au participat la studiu au raportat diferite simptome, cele mai frecvente fiind dureri musculare și articulare, oboseală, slăbiciune, respirație și ceață cerebrală. Pentru a înțelege de ce femeile sunt mai predispuse la a avea simptomele pe o perioadă mai lung de timp, Louise Wan, profesor și specialist respirator la Universitatea Leicester, a precizat autoimunitatea este mai frecventă la femeile de vârstă mijlocie. Profesorul, care este și unul dintre autorii studiului PHOSP-COVID, a ținut să precizeze că sunt necesare investigații suplimentare pentru a înțelege pe deplin procesele implicate.

Sursă foto: Dreamstime