Aceste medicamente trebuie ținute neapărat în frigider

Vă reamintim că este important pentru sănătatea dumneavoastră să citiți condițiile de păstrare ale medicamentelor pe care le luați. Anumite medicamente trebuie păstrate neapărat la frigider, altfel acestea își pierd proprietățile vindecătoare și pot deveni periculoase pentru organismul uman.

În funcție de temperatura la care trebuie păstrate, medicamentele se împart în trei categorii:

  • medicamente care pot fi păstrate la temperatura mediului ambiant (sub 25 grade Celsius);
  • medicamente ce trebuie ținute la loc răcoros (între 15 grade Celsius şi 25 de grade Celsius);
  • medicamente care trebuie păstrate în frigider (între 2 grade Celsius și 8 grade Celsius);

Există câteva medicamente care trebuie păstrate neapărat la temperaturi joase, precum:

  • insulinele pentru diabetic;
  • medicamentele pentru afecțiuni hepatice;
  • ovulele care se administrează intravaginal;
  • majoritatea soluţiilor oftalmice;
  • anumite preparate magistrale (preparate în farmacii);

Trebuie să păstrați ambalajul medicamentelor

Atenție! Nu aruncați ambalajul medicamentelor. Este indicat să păstrăm ambalajul deoarece acesta are rol de protecție.

„Se poate degrada produsul. Faci mai puţină insulină, să zicem, dar uneori, la temperaturi mai înalte, se degradează în produşi toxici anumite medicamente”, a explicat farmacistul Ion Dogaru, în cadrul unui interviu acordat Spy News.

Potrivit spuselor sale, înainte de a fi comercializate, medicamentele sunt supuse unor teste specifice, ce garantează stabilitatea produsului pentru o anumită perioadă, în anumite condiţii.

Atenție! Nu țineți medicamentele la loc răcoros dacă indicațiile de pe ambalaj nu vă indică să faceți acest lucru. Dacă pe ambalaj nu există indicații în ceea ce privește temperatura la care ar trebui să fie ținute medicamentele, atunci păstrați-le la temperatura camerei.

Vă reamintim că anumite medicamente și suplimente alimentare trebuie evitate. Un expert de la o clinică din Clevland (situat în statul Ohio – SUA) a explicat de ce anumite vitamine ar trebui evitate.

„Există tendințe pe platformele de socializare care pledează pentru diferite suplimente. Cele mai multe sunt recomandate de diverși influenceri, pentru diferite probleme, fără a avea la bază date necesare. Aceste vitamine pot fi dăunătoare și este important să se știe acest lucru”, spune medicul Sean Ormond, potrivit Eatthis.

La rândul său, dr. Kelly Johnson-Arbor, expert în toxicologie medicală la National Capital Poison Center, spune că mulți oameni iau suplimente alimentare pentru beneficiile aduse sănătății.

„E important să știți că suplimentele alimentare pot fi periculoase și pot provoca efecte adverse nedorite. Pentru a fi în siguranță, citiți eticheta pentru a vedea dacă produsul conține ingredientele enumerate și nu are contaminanți”, afirmă dr. Kelly Johnson-Arbor.

Mai multe informații despre suplimentele alimentare pot fi citite aici.