Cel puțin așa susține Michelle Drerup, șefa Centrului pentru tulburări de somn de la Clinica Cleveland.
”Făcându-vă picioarele mai calde, și purtând șosete când dormiți, deschideți vasele de sânge pentru a ajuta la răcirea corpului”, a declarat ea.
Acea scădere a temperaturii corpului este un semn că ni s-a relaxat corpul, potrivit The Healthy.
Obiceiul este confirmat și de știință
Sfatul doctorului Drerup este cofirmat și de știință. De exemplu, pentru un studiu de fiziologie din 2018, cercetătorii din Coreea de Sud au analizat șase bărbați tineri în jurul vârstei de 22 de ani, măsurând cât de bine au dormit cu șosete și cât de bine au dormit cei care nu au purtat fără șosete.
Deși echipa de cercetare nu a găsit nicio diferență în temperatura centrală a participanților, au existat concluzii convingătoare: cei care au purtat șosete în pat au adormit cu 7,5 minute mai repede, au dormit cu 32 de minute mai mult, s-au trezit de 7,5 ori mai puțin și au obținut o eficiență a somnului cu 7,6% mai mare decât cei care au dormit fără șosete.
Cum te ajută șosetele să dormi mai adânc?
Există și alte dovezi care sugerează că persoanele care poartă șosete în pat dorm mai adânc și mai mult timp. Explicația este simplă. Medicul spune că purtarea șosetelor te poate „ajuta să dormi mai profund, menținând temperatura corpului stabilă pe tot parcursul nopții”.
„Un mediu stabil și cald pentru picioare poate reduce întreruperile de somn. Cu cât aveți mai puține întreruperi, cu atât calitatea somnului este mai bună. Fără aceste întreruperi, puteți avea cicluri de somn mai profunde”, spune ea.
În plus, în timpul somnului pierdem căldură corporală prin mâini, picioare și cap. Asigurându-ne că picioarele sunt calde toată noaptea, corpul va putea să facă față altor pierderi de căldură și astfel nu ne vom mai trezi noaptea că ne e frig.
Purtați șosete curate!
Cercetările au sugerat recent că repurtarea șosetelor nespălate duce germenii direct în pat. Discutați cu medicul, înainte de a purta șosete în pat, dacă aveți o afecțiune precum diabetul, pentru a evita afectarea circulației sau vindecarea rănilor.
Pe timpul nopții, nu purtați șosete strânse sau șosete compresive, care pot scădea circulația și pot pune presiune pe nervi.
Luați în considerare șosetele de lână. Un studiu din 2019 publicat în Nature and Science of Sleep a constatat că persoanele care purtau pijamele din lână au adormit mai repede decât cei care purtau pijamale din bumbac sau poliester.