Institutul Naţional al Tehnologiilor Comunicaţiei şi Informării (NICT), care este dotat cu o reţea de 240.000 de aparate pentru a detecta acest tip de intruziuni, a evaluat 40 % din aceste atacuri ca provenind din China, urmată fiind de Coreea de Sud, Rusia şi SUA.

Într-un număr crescând de cazuri, piraţii preiau controlul asupra ruterelor, camerelor de securitate şi a altor sisteme conectate la internet cu scopul de a stabili propriile lor comunicaţii, a indicat institutul.

Acest studiu a fost efectuat pentru prima oară în 2005. La vremea respectivă, fuseseră înregistrate 'doar' 310 milioane de incidente.

Atacurile cibernetice şi spionajul informatic ar urma să se multiplice în 2015, iar grupurile extremiste îşi vor multiplica ofensivele prin internet, avertizase în decembrie specialistul american în materie de securitate pe internet Mc Afee.

Printre piratările cele mai recente, un grup de hackeri – GOP – a penetrat în 24 noiembrie sistemul informatic al Sony Pictures, filiala americană cinematografică a uriaşei companii japoneze din domeniul electronicii, sustrăgând datele personale a 47.000 de angajaţi şi terţe persoane, între care numeroase celebrităţi, documente financiare, scrisori, mesaje electronice etc., dintre care multe au fost postate online ilegal, ca şi cinci filme ale studioului.

Washingtonul a atribuit Phenianului acest atac, unul dintre cele mai grave şi mai spectaculare suferite vreodată de o întreprindere.AGERPRES