Christian Noyer, guvernatorul Băncii Naționale a Franței a declarat că britanicii trebuie să facă față unei uriașe datorii, unei inflații crescute și unui ritm de creștere mai scăzut decât cel al Franței.
La rândul său, François Baroin, ministrul francez de finanțe, a spus că Marea Britanie a fost ”marginalizată” și se vede nevoită să facă față ”unei situații economice foarte dificile” din cauza coaliției politice.
Pe de altă parte, George Osborne, ministrul britanic de finanțe, a stârnit supărarea francezilor după ce a afirmat că țara lor ar putea fi următoarea din zona euro care ar putea ”experimenta” o criză similară celei din Grecia.
Acest război al declarațiilor are în spate refuzul Marii Britanii de a accepta propunerea Germaniei și a Franței privind crearea unei uniuni fiscale a statelor din zona euro, pentru a controla deficitele și a proteja piețele.
Reamintim faptul că, Marea Britanie este singurul stat mebru al UE care a respins în cadrul recentului summit al UE noul plan de salvare, care prevedea crearea uniunii fiscale.
În urmă cu trei zile, preşedintele grupului liberalilor europeni, belgianul Guy Verhofstadt a refuzat în cadrul plenului Parlamentului European să vorbească în limba engleză, așa cum face de obicei, în semn de protest față de atitudinea Marii Britanii de la summit-ul UE.

Te-ar putea interesa și: