Sâmbătă, 25 decembrie, Arabia Saudită a lansat o ofensivă militară în Yemen. Atacul sângeros a survenit după ce două persoane au fost ucise și şapte oameni au fost răniți în primul atac mortal revendicat de către rebeli huthi în regatul saudit în urmă cu trei ani, conform AFP.

Din 2015, Arabia Saudită intervine în Yemen la conducerea unei coaliţii care susţine forţe guvernamentale yemenite. De șapte ani, Yemen se luptă împotriva rebelilor huthi, apropiaţi ai Iranului, care atacă adesea teritoriul saudit din Yemen.

Rebelii huthi au lansat trei rachete

Rebelii huthi au revendicat atacul militar şi au transmis că au lansat trei rachete balistice. Deja Apărarea Civilă a regatului a informat că două persoane (un saudit şi un yemenit) au fost ucise în atacul din regiunea saudită Jazan, aflată la granița cu Yemenul.

„Un proiectil a căzut pe o clădire comercială şi a făcut doi morţi, un saudit şi un rezident yemenit. El a rănit şapte civili, şase saudiţi şi un cetăţean din Bangladesh”, au transmis autorităţile saudite.

Imediat după atacul respectiv, coaliţia a informat că „pregăteşte o operaţiune militară la scară mare” împotriva rebelilor huthi.

Amenințări cu „operațiuni dureroase”

Yahya Saree, un purtător de cuvânt al grupului de râzvrătiți, a ameninţat regatul cu „operaţiuni dureroase” în cazul în care îşi continuă „agresiunea şi crimele”. Rebelii yemeniţi lansează periodic rachete şi drone în Arabia Saudită vecină, ţintind aeroporturile şi infrastructuri petroliere. Această operațiune militară este primul atac soldat cu pierderi umane în regat din 2019 până în prezent.

Trei persoane și-au pierdut viața

Conform cadrelor medicale yemenite, trei persoane au fost ucise, iar şase oameni au fost răniți în atacurile aeriene. Operațiunile militare au fost efectuate ca represalii ale coaliţiei militare antihuthi, la nord-vest de capitala yemenită Sana”a, aflată acum sub controlul rebelilor.

„Trei civili, inclusiv un copil şi o femeie, au fost ucişi, iar alţi şase au fost răniţi în oraşul Ajama”, au informat cadrele medicale.

Confruntările militare au început să se intensifice, iar atacurile aeriene saudite au vizat Sana”a, capitala Yemenului. Din cauza acestor atacuri continue capitala yemenită, supusă unei blocade saudite din 2016, nu mai poate primi avioane ale organizaţiilor umanitare şi ale ONU.

Arabia Saudită ripostează

Arabia Saudită a anunţat public că a ripostat unor drone operate de pe aeroport. Joi, coaliţia militară antihuthi a transmis că a distrus o dronă-capcană, care viza aeroportul din Abha, aflat în sudul Arabiei Saudite, fără să provoace victime.

De asemenea, tot joi, US Navy (Marina Statelor Unite ale Americii) a transmis că a confiscat 1.400 de puşti de asalt de tip AK-47 şi muniţie la bordul unui vapor de pescuit care a plecat din Iran şi care era destinat rebelilor huthi.

În contextul actual, Teheranul îşi recunoaşte susţinerea politică a rebelilor huthi, însă neagă că le-ar furniza armament. Rebelii huthi au cucerit deja cea mai mare parte a nordului Yemenului, după ce în 2014 au pus stăpânire pe capitala statului.

Peste 300.000 de oameni morți

Conform ONU, războiul din Yemen a cauzat decesul a 377.000 de cetățeni. Din acest total, peste jumătate de oameni au murit în urma unor cauze indirecte ale războiului, precum lipsa apei potabile, foametea şi bolile.

Miercuri, ONU s-a declarat „nevoită” să restrângă ajutoarele umanitare pentru Yemen din cauza lipsei de fonduri, deși circa 80% din cetățeni depinde de ajutoarele internaționale. În prezent, locuitorii yemeniți se confruntă cu foametea care crește treptat.