Potrivit sondajului de tip exit-poll realizat de CURS-Avangarde, Klaus Iohannis a câștigat alegerile prezidențiale din al doilea tur multumiță celor care au votat cu prezidențiabilii din primul tur.

Astfel:

  • Cei care au votat în primul tur cu Dan Barna au ales în turul II în felul următor: 92,5% Klaus Iohannis, 7,5% Viorica Dăncilă.
  • Cei care au votat în primul tur cu Mircea Diaconu au ales în turul II în felul următor: 34,3% Klaus Iohannis, 65,7% Viorica Dăncilă.
  • Cei care au votat în primul tur cu Theodor Paleologu au ales în turul II în felul următor: 72,3% Klaus Iohannis, 27,7% Viorica Dăncilă.
  • Cei care au votat în primul tur cu Kelemen Hunor au ales în turul II în felul următor: 83,9% Klaus Iohannis, 16,1% Viorica Dăncilă.
  • Cei care au votat în primul tur cu alţi candidaţi au ales în turul II în felul următor: 61,2% Klaus Iohannis, 38,8% Viorica Dăncilă.

Klaus Iohannis a reuşit să rupă 1% din votanţii Vioricăi Dăncilă din primul tur, iar Viorica Dăncilă, la rândul ei, a obţinut voturile a 1% din votanţii lui Iohannis din primul tur.

Eșantionul pentru Exit-Poll este format din 400 de sectii de votare. Acesta este stratificat, pe mediile urban si rural si pe regiuni istorice. Au fost utilizați peste 500 de operatori de interviu, operatori de introdus date și experți în coordonarea cercetării și analiza datelor, din partea celor două institute, Centrul de Sociologie Urbana și Regională – CURS și Grupul de Studii Socio-Comportamentale AVANGARDE. Numărul de persoane intervievate este de peste 23.000. Ponderea refuzurilor de a răspunde la chestionar este de circa 18%.

 


Te-ar putea interesa și: