Potrivit Strategiei Naționale privind Schimbările Climatice 2013-2020, sectorul deșeurilor reprezintă unul dintre domeniile în care trebuie luate măsuri specifice de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Practic, acest sector cumulează aproximativ 5% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră generate la nivel național.

Anul trecut, cele 353.521 tone de deșeuri de ambalaje reciclate în sistemul Eco-Rom Ambalaje, prin aportul celor 2.849 de producători și importatori, au contribuit la reducerea a 209.405 tone de gaze cu efect de seră, ce ar fi putut fi generate în urma parcurgerii a peste 775 de milioane km de către un autoturism. Mai exact, reciclarea deșeurilor de ambalaje a ajutat la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră care ar fi fost produse de o mașina ce realizează turul României în fiecare zi, timp de 60 de ani sau a emisiilor generate, în medie, într-o zi de aproximativ toți românii care se deplasează cu mașina.

În acest context, Eco-Rom Ambalaje (n.r. – organizație de preluare de la agenţii economici a obligațiilor de reciclare şi valorificare a deşeurilor de ambalaje) lansează serviciul de calcul a emisiilor de gaze cu efect de seră (CO2eq) reduse prin reciclarea deșeurilor de ambalaje. Acesta se adresează companiilor producătoare și importatoare de bunuri ambalate și este un instrument comun, implementat de către cele mai importante organizații de transfer de responsabilitate din 25 de țări din Uniunea Europeană. Începând cu 25 noiembrie, aceste companii pot cuantifica contribuția pe care o au la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin valorificarea și reciclarea ambalajelor devenite deșeuri de ambalaje post-consum. Sistemul de calcul care stă la baza acestui serviciu este realizat de BIO by Deloitte și respectă standardele ISO 14040 și ISO 14044.