Pieţele de acţiuni au înregistrat o săptămână volatilă, dar scăderile din prima sesiune au fost acoperite pe parcursul şedinţelor următoare, iar indicii au reuşit să închidă pe teritoriu pozitiv.

Suportul a venit atât din partea companiilor din domeniul tehnologic, cât şi de la cele din sectorul energetic după ce preţul la petrol a înregistrat variaţii importante. Companiile bancare au avut o săptămână bună, cu variaţii extrem de importante ale cursurilor de tranzacţionare. Piaţa de la Bucureşti a încheiat astfel a cincea săptămână de creştere, aceasta fiind cea mai bună serie de evoluţii ascendente din iunie – iulie 2007. Dacă la finalul precedentei serii amintite indicele BET avea valoarea de peste 10.800 puncte, iar indicele Societăţilor de Investiţii Financiare trecea de 96.400 puncte, valorile curente ale indicilor sunt de aproximativ 2.500, respectiv 12.000 puncte.

Ultima săptămână a adus o creştere de aproximativ 6% pentru BET şi BET-C şi de 12% pentru BET-FI. Dintre componentele indicelui BET s-au remarcat SSIF Broker (+42%), Banca Transilvania (+13%), Turbomecanica (+12%) şi Impact (+11%).

Din nou, în sectorul SIF-urilor evoluţiile au fost diferite. Dacă SIF Muntenia şi Transilvania au adus un câştig de 6,5%, vedetele săptămânii au fost acţiunile SIF Oltenia, cu un câştig de aproape 18 procente. După marcările de profit din finalul săptămânii anterioare, şedinţa de luni a adus vânzări agresive generalizate, fiind şi momente de panică. Au fost afectate în special acţiunile companiilor bancare, Banca Transilvania şi BRD – Groupe Société Générale având scăderi la finalul şedintei de aproximativ 10%. Companii precum Erste Bank, Impact, Azomureş, SSIF Broker, Compa Sibiu au încheiat cu scăderi şi mai importante, de peste 12%. În şedinţa următoare însă, acţiunile BRD reuşeau să închidă cu o creştere de 8%, iar Impact şi Compa de 7%. Acţiunile SSIF Broker au înregistrat ulterior două şedinţe de creştere (marţi şi joi) cu maximul permis de sistemul de tranzacţionare (15%), miercuri au câştigat 12%, iar vineri 13%. Cel mai interesant, în această săptămână, a fost de urmărit comportamentul pieţei în jurul nivelelor date de mediile mobile pentru ultimele 50 de şedinţe.

După ce în săptămâna precedentă cea mai mare parte a emitenţilor au reuşit să se tranzacţioneze peste aceste nivele, considerate principalele rezistenţe din ultimele luni, acestea trebuiau să se transforme în primele suporturi pentru cursurile de tranzacţionare. Confirmarea am avut-o în ultima săptămână, când, după corecţiile extrem de agresive, piaţa le-a confirmat ca suporturi destul de puternice. Atâta timp cât acţiunile se tranzacţionează peste aceste nivele e de aşteptat să asistăm la o îmbunătăţire a încrederii investitorilor în piaţa de acţiuni.

153-28526-30bursa14.jpg