Stelian Ion, despre pensionarea fostei șefe DIICOT la 49 de ani: Este absolut anormal

Fosta șefă a DIICOT, Giorgiana Hosu, se pensionează de la 1 iulie, la mai puțin de 50 de ani iar Secția pentru procurori a CSM a transmis marți președintelui Klaus Iohannis propunerea de eliberare din funcție prin pensionare.

În acest context, Stelian Ion vorbit miercuri la Palatul Victoria despre pensionarea acesteia, la doar 49 de ani.

Declarația lui Stelian Ion

„Aici sunt in calitate de ministru. In calitate de cetatean pot raspunde in alt context. Ca ministru ma intereseaza legislatia sa fie una echilibrata. Ma intereseaza sa venim cu propuneri care se fac in asa fel incat magistratii sa isi doreasca sa ramana in profesie o perioada cat mai mare de timp. Este absolut anormal ca la o varsta atat de frageda, sa spun asa, sa iesi la pensie.

Ma gandesc ca peste cativa ani de zile, daca as fi fost magistrat, iata mi-as fi putut depune si eu cererea de pensionare, ceea ce este peste imaginatia mea. Nu mi-as imagina vreodata o asemenea ipoteza, dar, iata ca in Romania se intampla. Ce imi doresc este, repet, sa gasim acele solutii astfel incat in primul rand magistratii ei insisi sa isi doreasca sa ramana in sistem.

Adica sa aiba conditiile din punct de vedere logistic asigurate si de curand am inceput in cadrul unui grup de lucru care va verifica posibilitatile de modificare a Codului de procedura civila, astfel incat sa degrevam instantele, sa acceleram procesele. Conteaza foarte mult durata. Toate aceste instrumente sa fie la indemana magistratilor. Iar pe chestiunile legate de pensionare am raspuns de foarte multe ori.

Sunt niste variante in lucru si, pana cand nu agream impreuna cu sistemul judiciar si cu Ministerul Muncii si cu colegii din Parlament formula ideala, nu are rost sa facem speculatii pe aceasta tema”, a declarat Stelian Ion.

Amintim că Giorgiana Hosu a demisionat de la conducerea DIICOT în septembrie 2020, după ce soțul sau, fostul polițist Dan Hosu, a fost condamnat joi la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul în care este acuzat ca a ajutat-o pe Angela Toncescu, fost membru în Consiliul de Administrație al Carpatica Asig Sibiu, să influențeze deciziile de la nivelul ASF astfel încât să obțină avizul pentru numirea în funcția de președinte al CA al Carpatica Asig.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin